Societatea oil terminal a inregistrat un profit de aproximativ 26 de miliarde de lei in anul 2006, potrivit rezultatelor financiare preliminarii, ceea ce inseamna peste 70 de milioane de lei pe zi. Valoarea acestuia este mai mica decat cea din 2005, considerat un an de exceptie pentru societate si pentru industria petroliera, in general – cel mai bun an din 1990 pana in prezent. "Noi ne-am propus un profit de 14 miliarde de lei vechi, la inceputul anului, profit pe care, in luna de-cembrie, printr-o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor si printr-o rectificare a bugetului, l-am stabilit la 29 de miliarde de lei, din care am realizat 26 de miliarde", a precizat Mihai Lupu, directorul general al societatii. Profitul este imbucurator, in conditiile in care 2006 a fost un adevarat an de cumpana pentru industria petroliera romaneasca. "In contextul dat, consider ca rezultatele inregistrate sunt bune", a precizat directorul general al Oil Terminal, Mihai Lupu. Activitatea Oil Terminal a fost verificata si de catre Curtea de Conturi, la sesizarea unor anumiti sindicalisti, iar institutia a stabilit ca acestea nu sunt veridice. Mihai Lupu a precizat ca, in conformitate cu legea, 10% din profitul obtinut de societate va fi repartizat salariatilor, incepand de la sfarsitul lunii aprilie.
Consecinta opririi rafinariilor
Explicatiile pentru scaderea profitului in comparatie cu cel inregistrat in anul 2005 sunt simple. In primul rand, ele sunt legate de opririle pentru revizii ale rafinariilor, dar si de faptul ca rafinaria Rafo, unul dintre clientii traditionali ai Oil Terminal, nu a functionat o buna perioada.
Practic, anul trecut, nici o rafinarie nu a lucrat non-stop. In aceste conditii, au fost reduse toate cheltuielile cu materialele care nu erau de stricta necesitate. Singurele cheltuieli care au crescut au fost cele cu salariile. Specialistii considera ca industria petroliera romaneasca va intra pe un trend ascendent, fapt care se va reflecta si in activitatea Oil Terminal.