20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProfilul unui ucigas psihopat

Profilul unui ucigas psihopat

Studentul sud-coreean Cho Seung-Hui, autorul masacrului de la Virginia Tech, avea mari probleme psihice, spun cei care l-au cunoscut.
"Am discutat intre noi daca nu cumva el este autorul atacului", au declarat cativa colegi ai lui Cho de la cursurile de engleza, specialitatea aleasa de acesta.
Profesoara Lucinda Roy, care preda un curs de stimulare a creativitatii in scris, a declarat ca a fost atat de ingrijorata de ideile exhibate de Cho incat a cerut ajutorul psihologilor si chiar al politiei. "Amenintarile nu erau explicite, ci se puteau citi printre randuri", a spus profesoara. Dar, intrucat amenintarile erau voalate, politia nu a intervenit. Pana la urma, tot ce a putut sa faca profesoara a fost sa il convinga pe Cho Seung-Hui sa nu mai vina la curs cu ceilalti studenti, ci sa-i predea individual.
Cho le facea studentilor fotografii in timpul cursurilor, fara sa le ceara consimtamantul si… pe sub pupitru. El a mai scris si doua piese de teatru, toamna trecuta, caracterizate de cei care le-au citit ca "macabre".
Cho vorbea deseori despre sinucidere si a hartuit trei femei, au povestit doi fosti colegi de camera. Politia a confirmat ca anul trecut studentul a fost anchetat pentru ca a hartuit o femeie, urmarind-o si trimitandu-i e-mail-uri. Tot anul trecut, Cho a intrat in atentia politiei dupa ce a lansat mai multe amenintari cu bomba. De altfel, o scrisoare de amenintare, tot cu bomba, a fost gasita in Norris Hall dupa atac.
Din pacate, in pofida tuturor acestor semne de avertizare, nu s-a luat nici o masura care ar fi putut salva atatea vieti.
Sud-coreenii au fost socati de vestea ca un conational de-al lor a comis o asemenea oroare. Presedintele Roh Moo-Hyun si-a exprimat "starea de soc de nedescris". Ministrul sud-coreean de Externe a convocat reuniuni de urgenta, de teama represaliilor impotriva conationalilor.

Rugaciuni pentru victime
Presedintele american George W. Bush a deschis cu un scurt discurs ceremonia de comemorare a victimelor de la Virginia Tech, organizata pe terenul de antrenament din campus. Mii de persoane, majoritatea studenti si profesori, s-au rugat, cu lumanari aprinse in maini, pentru cei ale caror vieti au fost curmate atat de brutal si pentru raniti. Veghea s-a prelungit in noapte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă