25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProfesorii suceveni au dat in judecata primariile

Profesorii suceveni au dat in judecata primariile

» Sute de profesori care au o vechime de peste 30 de ani au dat in judecata administratia.
» Ei au intentat actiune pentru ca nu au primit o transa salariala suplimentara.
» Primul termen al procesului dintre profesori si ISJ este pe 6 decembrie.

In ultima saptamana, la Inspectoratul scolar Judetean (ISJ) Suceava au inceput sa vina citatii din partea profesorilor din judet care au o activitate de peste 30 ani in invatamant si nu li s-a acordat transa suplimentara, care urma sa se adauge salariilor de baza. Sutele de profesori care nu si-au primit banii au trimis citatii prin sindicatele de invatamant catre Inspectoratul scolar Judetean, primariile si scolile din judet. Numai pe parcursul zilei de marti au sosit 15 citatii la ISJ. "Procesul intentat vizeaza obligarea Inspectoratului scolar Judetean, a primariilor si scolilor din judet la plata drepturilor salariale, care se acorda la 30, 35 si peste 40 de ani de vechime, pe o perioada de trei ani anterioara depunerii cererii de dare in judecata, actualizata la rata inflatiei", a declarat inspectorul scolar Lucian Lungu.
Procesul pentru drepturile salariale urmeaza sa aiba loc pe data de 6 decembrie, la ora 9.00. Conform Legii 128/2007, privind statutul personalului didactic, se acorda o marire de salariu profesorilor pentru fiecare transa (30, 35 si peste 40 ani) de vechime in invatamant. Desi nu este direct implicat, Sindicatul "Spiru Haret" ii va reprezenta in instanta pe educatorii, invatatorii si profesorii care au deschis actiune impotriva administratiei. Potrivit profesorilor, nu exista unitate de invatamant in judetul Suceava care sa nu aiba dascali care depasesc 30 de ani vechime in munca.
» Contradictie Intre reglementarile legale
Cele trei transe de majorari salariale, acordate personalului didactic pentru o vechime in invatamant mai mare de 30, 35, respectiv 40 de ani, au valoare mai mica decat se mentioneaza in Statutul Personalului Didactic. "In momentul in care s-a modificat Legea salarizarii nu s-a tinut cont de prevederile existente si in Statutul Personalului Didactic. In aceasta reglementare se precizeaza clar ca fiecare transa este mai mare decat cea anterioara", au aratat reprezentantii Sindicatului "Spiru Haret".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă