Li s-a promis marea cu sarea, dar s-au ales cu praful de pe tobă. Aceasta este, plastic vorbind, situaţia cu care se confruntă profesorii din Constanţa, care i-a împins, pe aproape 170 dintre ei, să ajungă mâine în capitală, pentru o amplă acţiune de protest.
Înainte de alegerile parlamentare, politicienii le-au promis că tot ceea ce vor se va îndeplini. ”Acum se mimează dialogul”, spune Mitică Iosif, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar. Li se promisese că Educaţia va primi un procent mai mare din PIB. Profesorii vor 6%, aproape dublu faţă de cât este în prezent. Mai vor să se revină asupra unor modificări făcute de vechiul Guvern.
Una dintre ele se referă la faptul că persoanele cu mai mult de 25 de ani de vechime sunt obligate să predea 18 ore, faţă de 16 ore, cât prevedea anterior legea. Acest lucru nu înseamnă că dascălii cu experienţă ar munci mai puţin, ci că restul de ore în care nu sunt la clasă le-ar putea folosi în activităţi de mentorat. Apropo de lege, sindicaliştii spun că nici măcar nu se întrevede un final pentru redactarea Legii Educaţiei.
Vor ca directorii să nu mai fie numiţi politic
Mitică Iosif spune că o altă cerinţă a lor, care a fost adresată şi ministrului Pricopie, se referă la modul de numire a directorilor de şcoli. Practic, ultimele concursuri pentru angajarea directorilor au avut loc în 2008, iar mandatele au fost de patru ani. De atunci nu a mai fost susţinut niciun concurs, cel puţin în judeţul Constanţa, iar toţi directorii sunt numiţi de către şeful Inspectorarului Şcolar General, ceea ce poate duce la disensiuni în cadrul colectivelor, dar şi la o oarecare obedienţă politică. ”Propunerea noastră este ca directorii să fie aleşi de către consiliile profesorale”, spune Iosif, care nu crede însă că cei din minister vor fi de acord.
Primăriile nu decontează transportul
Sindicaliştii constănţeni mai cer şi plata banilor de navetă pentru profesori. ”Există primării, cum ar fi cea din Medgidia, care nu au mai acordat aceşti bani din anul 2005”. Fiind vorba de sume de aproape 300 de lei de pe lună, acestea sunt extrem de importante pentru cadrele didactice care sunt plătite cu salarii de mizerie. Un debutant ia circa 700 de lei în mână, ceea ce înseamnă că, practic, aproape o jumătate din salariu se duce pe transport.