19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialProfesorii constฤƒnลฃeni ies รฎn stradฤƒ

Profesorii constฤƒnลฃeni ies รฎn stradฤƒ

Li s-a promis marea cu sarea, dar s-au ales cu praful de pe tobฤƒ. Aceasta este, plastic vorbind, situaลฃia cu care se confruntฤƒ profesorii din Constanลฃa, care i-a împins, pe aproape 170 dintre ei, sฤƒ ajungฤƒ mâine în capitalฤƒ, pentru o amplฤƒ acลฃiune de protest.

Înainte de alegerile parlamentare, politicienii le-au promis cฤƒ tot ceea ce vor se va îndeplini. ”Acum se mimeazฤƒ dialogul”, spune Miticฤƒ Iosif, preลŸedintele Sindicatului Liber al Salariaลฃilor din Învฤƒลฃฤƒmântul Preuniversitar. Li se promisese cฤƒ Educaลฃia va primi un procent mai mare din PIB. Profesorii vor 6%, aproape dublu faลฃฤƒ de cât este în prezent. Mai vor sฤƒ se revinฤƒ asupra unor modificฤƒri fฤƒcute de vechiul Guvern.

Una dintre ele se referฤƒ la faptul cฤƒ persoanele cu mai mult de 25 de ani de vechime sunt obligate sฤƒ predea 18 ore, faลฃฤƒ de 16 ore, cât prevedea anterior legea. Acest lucru nu înseamnฤƒ cฤƒ dascฤƒlii cu experienลฃฤƒ ar munci mai puลฃin, ci cฤƒ restul de ore în care nu sunt la clasฤƒ le-ar putea folosi în activitฤƒลฃi de mentorat. Apropo de lege, sindicaliลŸtii spun cฤƒ nici mฤƒcar nu se întrevede un final pentru redactarea Legii Educaลฃiei.

Vor ca directorii sฤƒ nu mai fie numiลฃi politic

Miticฤƒ Iosif spune cฤƒ o altฤƒ cerinลฃฤƒ a lor, care a fost adresatฤƒ ลŸi ministrului Pricopie, se referฤƒ la modul de numire a directorilor de ลŸcoli. Practic, ultimele concursuri pentru angajarea directorilor au avut loc în 2008, iar mandatele au fost de patru ani. De atunci nu a mai fost susลฃinut niciun concurs, cel puลฃin în judeลฃul Constanลฃa, iar toลฃi directorii sunt numiลฃi de cฤƒtre ลŸeful Inspectorarului ลžcolar General, ceea ce poate duce la disensiuni în cadrul colectivelor, dar ลŸi la o oarecare obedienลฃฤƒ politicฤƒ. ”Propunerea noastrฤƒ este ca directorii sฤƒ fie aleลŸi de cฤƒtre consiliile profesorale”, spune Iosif, care nu crede însฤƒ cฤƒ cei din minister vor fi de acord.

Primฤƒriile nu deconteazฤƒ transportul

SindicaliลŸtii constฤƒnลฃeni mai cer ลŸi plata banilor de navetฤƒ pentru profesori. ”Existฤƒ primฤƒrii, cum ar fi cea din Medgidia, care nu au mai acordat aceลŸti bani din anul 2005”. Fiind vorba de sume de aproape 300 de lei de pe lunฤƒ, acestea sunt extrem de importante pentru cadrele didactice care sunt plฤƒtite cu salarii de mizerie. Un debutant ia circa 700 de lei în mânฤƒ, ceea ce înseamnฤƒ cฤƒ, practic, aproape o jumฤƒtate din salariu se duce pe transport.

Cele mai citite

Poศ™taศ™ii, mesagerii amnistiei fiscale: 800.000 de notificฤƒri ajung la contribuabili

Scrisorile de informare vor fi distribuite de Poศ™ta Romรขnฤƒ, รฎncepรขnd de miercuri Notificฤƒrile includ detalii despre cuantumul obligaลฃiilor restante la 31 august 2024, รฎmpฤƒrลฃite รฎn...

Acศ›iunile chinezeศ™ti scad cu peste 7% din cauza incertitudinilor legate de stimulentele economice

Acศ›iunile chinezeศ™ti au รฎnregistrat o scฤƒdere semnificativฤƒ, de peste 7%, pe fondul incertitudinilor privind continuarea mฤƒsurilor de stimulare economicฤƒ, conform Financial Times. Indicele CSI 300,...

Marcel Ciolacu: รŽn mod categoric voi demisiona, dacฤƒ PNL iese de la guvernare

Premierul a declarat cฤƒ se spun multe "tรขmpenii" รฎn campania electoralฤƒ Marcel Ciolacu a afirmat, รฎnainte de ศ™edinศ›a de Guvern, cฤƒ โ€se spun multe tรขmpenii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ