12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialProfesori ciomagari la Centrul de Plasament Sacel

Profesori ciomagari la Centrul de Plasament Sacel

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara cerceteaza faptele fostului director al centrului, acuzat ca lovea copiii
directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Hunedoara (DGASPC), Geanina Ianc, a declarat ieri ca institutia pe care o conduce a demarat o ancheta cu privire la faptele fostului director al Centrului de Plasament Sacel, semnalate intr-un raport al Centrului de Resurse Juridice. Ianc a mai afirmat ca ancheta este aproape de finalizare.
Dupa declansarea controlului, directorul intitutiei din Sacel a preferat sa se mute la Paclisa, la un centru similar, dar pentru adulti.
"Este adevarat ca s-a schimbat directorul, dar acesta a plecat la cerere", a mai spus Ianc.
Raportul intocmit de CRJ a scos la iveala gravele abuzuri la care au fost supusi copiii institutionalizati, chiar din partea unor educatori. Micutii s-au plans ca sunt agresati sau chiar sechestrati in camerele lor, iar unii au preferat sa fuga decat sa mai indure bataile aplicate.
"Mai multi rezidenti ne-au spus ca unul dintre educatori ii bate. Astfel, S.D. a fost batut de catre acesta cu pumnii si picioarele «pana a fost bagat in spital». seful de centru a fost indicat ca fiind o alta persoana care loveste copii", se arata in raportul mentionat. Se pare ca barbatul invita la el in birou copiii, unde la aplica pedepse corporale. Vara trecuta, patru rezidenti au fugit din Centru, iar atunci cand au fost gasiti, drept pedeapsa, seful de Centru i-a bagat la el in birou si i-a batut.
Unul dintre ei a fost lovit cu genunchiul in testicule foarte rau, insa seful de Centru nu a vrut sa-l trimita la spital, ca sa nu aiba probleme cand cei de acolo ar fi intrebat ce s-a intamplat cu baiatul.
Ancheta celor de la Centrul de Resurse Juridice a mai scos la iveala faptul ca si soferul institutiei isi facuse un obicei din a agresa copiii.
"O alta persoana care bate rezidentii este soferul Centrului care, potrivit spuselor acestora, foloseste o teava de aluminiu sau o bata cu care ii loveste peste spate", se arata in documentul CRJ.
Totodata, actele de violenta dintre rezidenti erau ascunse. Potrivit documentului CRJ, in decembrie 2005, 12 copii l-au batut foarte rau pe unul, in varsta de 12 ani, "pana l-au lasat in stare de inconstienta". La spital, educatoarele au spus ca acesta a cazut.

INSTITUTIONALIZATI
In Centrul de Plasament de la Sacel, ce se adreseaza copiilor cu nevoi speciale, sunt institutionalizati 38 de copii din mai multe judete ale tarii, iar o parte povine din familii cu probleme majore financiare, iar altii au devieri comportamentale.
Raportul Centrului de Resurse Juridice arata ca orice actiune a copiilor institutionalizati, neconforma cu regulile institutiei, era aspru pedepsita.

Cele mai citite

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...
Ultima oră
Pe aceeași temă