19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialProfesori cercetaţi pentru luare de mită

Profesori cercetaţi pentru luare de mită

Un nou scandal zguduie învăţământul constănţean. Directorul şcolii cu clasele I-VIII „Nicolae Tonitza” din Constanţa este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru luare de mită. Potrivit anchetatorilor, Gelu Dimaca ar fi cerut şi primit 200 de euro şi 150 de dolari pentru înscrierea preferenţială a mai multor elevi în clasa pregătitoare.

Bărbatul ar fi fost prins în flagrant. Procurorii nu l-au reţinut, dar i-au interzis să părăsească localitatea. Dimaca este directorul instituţiei începând cu acest an şcolar, după ce în trecut a fost arbitru de fotbal. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa se va face o analiză a situaţiei. Conducerea ISJ spune însă că va lua o hotărâre după ce organele abilitate se vor pronunţa în acest caz.

Acesta este primul caz din judeţul Constanţa în care se organizează un flagrant în ceea ce priveşte mita acordată pentru înscrierea în clasa pregătitoare. Mulţi părinţi susţin însă că şpaga pentru înscrierea copiilor în clasa I era ceva obişnuit în anii trecuţi.

În loc să se diminueze, fenomenul pare să fi explodat în acest an, când Ministerul Educaţiei a decis să organizeze clasa pregătitoare. Deşi elevii au un loc garantat în şcolile de circumscripţie, mulţi părinţi doresc să-şi înscrie părinţii la cele mai bune şcoli din oraş. Există însă câteva criterii de departajare, instituite de minister. Pe lângă adresa de domiciliu, se mai iau în considerare dacă există fraţi sau surori în unitatea respectivă, locul de muncă al părinţilor etc. Există situaţii în care părinţii au închiriat apartamente în zona şcolilor pe care le doresc, şi-au schimbat în acte reşedinţa pentru a avea prioritate la şcolile pe care şi le doresc.

Cercetaţi de DNA pentru mită la bac

Scandalurile cu profesori care iau şpagă nu sunt noi. Procurorii DNA Galaţi au trimis în judecată şapte profesori care au luat mită la bacalaureatul din 2010. În primul dosar, DNA a trimis în judecată 17 persoane, 5 profesori, 11 absolvenţi şi un avocat, toţi acuzaţi pentru fapte de corupţie la sesiunea din iunie 2010. Profesoarele Maria Onu, directoarea Liceului Particular „Camtemir”, şi Mariana Lazanu, din comisia de evaluare de la Seminarul Teologic, şefele filierei de fraudare a bacalaureatului, sunt acuzate de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, trafic de influenţă şi luare de mită. Profesorii Laura Hogea, Cristina Dinu, Andreea Orban şi Carol Bujor, care au făcut parte din comisiile de examinare de la Seminarul Teologic, Gr. Şcolar de Marină şi Gr. Şcolar „A Saligny”, sunt acuzaţi de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului DNA, Maria Onu a pretins de la 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, pentru a interveni pe lângă examinatori. În dosarul 6350/2/2011, judecat de Curtea de Apel Bucureşti, au fost date 12 amânări.

Avocatul profesorilor „mitomani” era Mihaela Bolboceanu, de la cabinetul lui Mihail Boldea, acum şi ea cercetată de DIICOT. În dosar e fixat un nou termen pe 30.04.2012. Alte două cadre didactice din Galaţi  au fost trimise în judecată de DNA după ce la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din 2010 au cerut, pentru a mări notele, plicuri cu câte 500 de euro, curcani şi bucăţi de caş.

Directorul-adjunct al Liceului Teoretic „Dunărea”, Viorel Ion, e acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, iar inspectoarea Camelia Negoiţă, preşedinte comisiei de bacalaureat, e acuzată de luare de mită. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă