Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Constanta anunta ca, potrivit Ordonantei de Urgenta 124/2006, operatorii economici care la data de 1 ianuarie 2007 detin peste 10 tone de zahar (ca atare si/sau echivalent zahar incorporat in ansamblul produselor zaharoase detinute), peste trei tone de izoglucoza, peste doua tone de fructoza sau produse agroalimentare au obligatia sa transmita pana la data de 15 martie 2007 inclusiv, pe suport hartie si electronic, prin e-mail sau discheta, sucursalei Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura din judetul in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal declaratii privind situatia stocurilor de zahar, izoglucoza si fructoza si produse agroalimentare.
Scrisoare de garantie bancara
Operatorii economici care au inceput activitatea dupa data de 1 iulie 2006 transmit declaratii de stoc indiferent de nivelul stocurilor de zahar, izoglucoza si fructoza detinute la data de 1 ianuarie 2007. Pana la data de 13 iulie 2007 inclusiv, APIA Constanta are obligatia de a transmite operatorilor economici prin posta, cu confirmare de primire, deciziile privind cantitatea excedentara si valoarea garantiei de eliminare de pe piata. In termen de 30 de zile de la data confirmarii de primire a deciziei operatorii economici sunt obligati sa constituie garantii de eliminare de pe piata, in cuantumul precizat prin decizie a directorului sucursalei APIA. Operatorii economici pot constitui garantii prin scrisori de garantie bancara care sunt valabile pana la data de 30 mai 2008 inclusiv. Cuantumul garantiei de eliminare de pe piata se determina prin inmultirea cantitatii excedentare de zahar alb si/sau echivalent zahar alb in cazul izoglucozei si fructozei, exprimata in tone, cu echivalentul in lei al sumei de 500 euro/tona, la cursul valutar al Bancii Nationale a Romaniei in vigoare in ziua emiterii deciziei.
Taxe pentru marfa in plus
Pentru fiecare produs agroalimentar, taxa de stoc excedentar va fi egala cu diferenta, majorata cu 20%, dintre taxa vamala aplicabila in Uniunea Europeana, inclusiv orice taxe aditionale aplicabile la data de 31 decembrie 2006, si taxa vamala aplicabila in Romania la aceeasi data. Contravaloarea taxelor pentru stocurile excedentare de produse agroalimentare constituie venit la bugetul de stat si se plateste la trezoreriile statului in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.