20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProdi, KGB-istul principal?

Prodi, KGB-istul principal?

Dezvaluire ca o „bomba termonucleara”: expertul in probleme de securitate Mario Scaramella, fost consultant al Comisiei Mitrohin a Parlamentului italian (care a investigat legaturile dintre politicieni, jurnalisti si alte persoane influente din Italia cu fostul KGB sovietic), este in posesia unor dovezi care indica „relatii stranse, contacte” intre actualul premier italian si fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, si KGB.

„Sunday Herald”, editia de duminica a cotidianului scotian „The Herald”, sustine chiar ca profesorul Christopher Andrew l-a identificat pe Romano Prodi ca fiind „cel mai important agent (KGB) de la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80”, cu numele de cod „profesorul Ucitel”, „care preda la o universitate renumita si a fost controlat de Anatoli Kuznetov”. „Profesorul Ucitel” a furnizat KGB informatii importante despre avioanele militare occidentale, inclusiv despre avioanele Tornado ale fortelor NATO, despre elicoptere si sisteme de ghidare aeropurtate, scrie Andrew.
Romano Prodi este profesor universitar, iar in cercurile politice a fost supranumit „Profesorul”. „Sunday Herald” si „The Mail on Sunday” au emis ipoteza ca fostul spion rus Aleksandr Litvinenko ar fi fost ucis de KGB si pentru a se proteja identitatea „profesorului Ucitel”.
Fostul consultant al Comisiei Mitrohin, expertul italian Mario Scaramella, care s-a intalnit cu Litvinenko chiar in ziua in care acesta a fost internat in spital, a declarat ca i-a inmanat lui Litvinenko o serie de documente a caror autenticitate trebuia sa fie verificata, inclusiv o lista de nume ale unor „tinte” vizate de actuali si fosti agenti ai serviciilor de securitate rusesti, intre care figurau si numele celor doi. Fostul colonel FSB a murit deja si, potrivit presei, Mario Scaramella a fost si el contaminat cu poloniu 210, o doza de cinci ori mai mare decat cea letala.
In contextul investigatiilor privind asasinarea lui Litvinenko, presa italiana si cea britanica au dezvaluit fragmente din convorbiri telefonice intre Mario Scaramella si presedintele Comisiei Mitrohin, senatorul italian Paolo Guzzanti (reprezentant al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi), care arata ca Scaramella investiga legaturile lui Romano Prodi cu KGB, inregistrand surse din randul fostilor agenti KGB si FSB. „Nu exista informatii ca Prodi ar fi activat ca agent KGB, dar vorbim despre relatii stranse, contacte”, i-ar fi spus, in februarie, Mario Scaramella senatorului Guzzanti, care a primit vestea ca pe o „bomba termonucleara” si i-a transmis imediat stirea lui Silvio Berlusconi, pe atunci premier.
Romano Prodi a dezmintit categoric ca ar fi fost agent KGB sau ar fi avut legaturi cu fostul serviciu secret sovietic si a anuntat ca ii va da in judecata pe cei care au vehiculat aceasta informatie.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă