4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialProdi: Italia nu va recurge la expulzari in masa

Prodi: Italia nu va recurge la expulzari in masa

Autoritatile italiene nu vor recurge la expulzari in masa si vor actiona aplicand legea si garantand drepturile tuturor cetatenilor, a declarat, miercuri, premierul Romano Prodi, la finalul intalnirii pe care a avut-o, la Roma, cu omologul sau Calin Popescu-Tariceanu, transmite Rompres.
Seful guvernului italian a subliniat ca autoritatile de la Roma nu trebuie sa aiba prejudecati, dar, in niciun caz, nu trebuie caz sa ascunda realitatea. 'Nu trebuie sa confundam delincventii cu muncitorii onesti', a spus Prodi.
'Noi, italienii, trebuie sa o stim bine, pentru ca si noi am emigrat in cautarea unei vieti mai bune', a subliniat Romano Prodi.

Guvernul italian nu intentioneaza sa introduca restrictii pentru muncitorii romani, a declarat Romano Prodi.
'Nu schimbam niciun fel de legislatie in aceasta materie. Contributia romanilor la economia italiana este foarte importanta, sa nu uitam. (…) Nu avem nicio intentie sa discriminam comunitatea romana fata de alte tari', a precizat premierul italian.

 

Premierii Romaniei si Italiei, Calin Popescu-Tariceanu si respectiv, Romano Prodi, au decis sa trimita presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare comuna vizand problematica minoritatii roma.
Problematica romilor trebuie sa fie preocupanta la nivelul Uniunii Europene si ne asteptam ca la nivelul Comisiei Europene sa fie luat in consideratie acest demers, pentru a elabora politici la nivel european, cu accent pe educatie, a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.
Seful Executivului de la Bucuresti a subliniat ca autoritatile romane au decis crearea unui grup de lucru pe problematica minoritatii roma, format din specialisti ai Ministerului Muncii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative si ai Ministerului Educatiei, pentru a stabili modalitatile de integrare sociala mai buna a acestei minoritati.
Cei doi sefi de Guvern au convenit, in cadrul intrevederii de miercuri, asupra unui pachet de masuri de cooperare la nivel politienesc si judiciar, dar si suplimentarea activitatii consulare in asistenta necesara romanilor din Italia.
Cooperarea politieneasca va fi intarita prin crearea unui 'task force' din care vor face parte 30 de politisti romani. In plus, Bucurestiul va trimite magistrati delegati in Italia.

 

Fara toleranta pentru criminalitate

La randul sau, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a reiterat faptul ca nu poate exista toleranta pentru criminalitate.
'Ca prim-ministru al Romaniei nu pot sa ingadui incalcarea legii de catre cetatenii romani, nici in Romania, nici in alt stat. Cand se afla in alte state, cetatenii romani trebuie sa respecte legislatia statului gazda. Prin urmare, nu pot avea niciun fel de toleranta pentru cei implicati in activitati infractionale. Ei trebuie sa suporte consecintele legii', a declarat Tariceanu.
Seful Executivului de la Bucuresti a subliniat ca pachetul de masuri adoptat de Guvernul Italiei nu vizeaza comunitatea de romani care traiesc si muncesc cinstit in Italia.
'Nu este corect sa se puna egalitate intre comunitatea romaneasca, alcatuita in majoritate covarsitoare din oameni corecti si cinstiti, apreciati de cei cu care lucreaza sau pentru care lucreaza, si un numar redus de indivizi care comit infractiuni', a subliniat premierul Tariceanu.
Premierul a precizat ca libertatea de miscare este un drept comun al cetatenilor Uniunii Europene, iar fluxurile migratorii nu constituie o noutate europeana.
'Eu nu am avut privilegiul de a calatori liber pana in 1990, in momentul caderii comunismului. Apoi am avut posibilitatea de a calatori si am constatat ca fenomenul fluxurilor migratorii nu reprezinta o noutate. Ca italieni stiti mai bine, din anii 50-60. In anii 90, in Occident, am vazut foarte multi spanioli, portughezi, iar ulterior foarte multi polonezi', a afirmat Calin Popescu-Tariceanu. 

 

Romanii care muncesc legal sunt apreciati in Italia

Romanii care lucreaza legal in Italia nu trebuie sa se teama ca statul italian i-ar forta sa plece, deoarece ei sunt apreciati in peninsula, transmite Rompres.
Acest mesaj de incredere i-a fost transmis, miercuri, prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu, de inalti oficiali ai provinciei Veneto, in care lucreaza peste 600.000 de romani cu acte in regula.
'Intre judetul Timis si provincia Veneto exista o colaborare stransa. Exista, inca de dinaintea integrarii Romaniei in UE, chiar un Parteneriat de cooperare intre Asociatia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Timis si institutii din Italia, care prevede pregatirea cetatenilor romani ce pleaca in peninsula, prin cursuri care se efectuau aici pe teme de legislatie a Italiei, a legislatiei muncii', a spus Draganescu.
Potrivit acestuia, pe baza parteneriatului, partea italiana isi lua angajamentul sa-i preia cetatenii romani care ajung in Italia cu permis de munca si sa-i instruiasca in legislatiei muncii din peninsula.
Draganescu a participat, miercuri, la o intalnire cu reprezentatii provinciei Veneto in Parlamentul italian care l-au asigurat pe prefect ca ei doresc ca cetatenii romani care lucreaza in Italia sa-si continue activitate acolo si sa nu creada ca sunt supusi unor presiuni din partea statului sa plece.

Cele mai citite

Vremea se schimbă în aproape jumătate de țară: viscol puternic, ninsori și ploi

În urma unui început de lună ianuarie cu temperaturi neobișnuit de calde pentru această perioadă, vremea se schimbă brusc în aproape jumătate din țară....

Interdicția TikTok din Albania stârnește o dezbatere privind libertatea de exprimare

În Albania, guvernul a impus o interdicție de un an asupra aplicației TikTok, ceea ce a stârnit un val de dezbateri privind libertatea de...

Jandarmii montani au oprit o cursă de off-road în Munţii Gutâi

În Munții Gutâi, jandarmii montani au întrerupt o cursă off-road ilegală desfășurată de patru tineri din județul Sălaj, conform informațiilor oferite de Anca Gherasim,...
Ultima oră
Pe aceeași temă