30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialProcurorul general din Suceava demisioneaza, lenesii raman

Procurorul general din Suceava demisioneaza, lenesii raman

Procurorul Lucian Stanescu si-a dat demisia din functia de sef al Parchetului Curtii de Apel Suceava. Dupa toate aparentele, motivele gestului ar fi lipsa sprijinului din partea subordonatilor, care, pur si simplu, refuza sa munceasca.

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Suceava, Lucian Stanescu, si-a motivat decizia prin faptul ca nu a reusit sa implementeze proiectul de management prin care a castigat concursul de procuror general organizat de CSM.  
Unele voci sustin ca adevaratul motiv al demisiei ar fi un adevarat sabotaj din partea subordonatilor, care au refuzat instrumentarea unor dosare complexe. "Motivele demisiei mele sunt personale, diplomatic vorbind. Asa cum am hotarat sa ma prezint la acest concurs, asa plec. Nu am reusit sa-mi impun viziunea proprie ca manager", ne-a declarat Lucian Stanescu, procurorul demisionar de la sefia Parchetului Curtii de Apel Suceava.
El a recunoscut ca a dispus preluarea de catre Parchetul Curtii de Apel Suceava a unor dosare de la unitatile teritoriale supraincarcate, iar subordonatii sai, in unele cazuri, au hotarat trimiterea lor la politie sau la parchetele inferioare, in loc sa le solutioneze. "Da, am dispus preluarea unor dosare complexe. Dar o solutie data de un procuror trebuie acceptata de seful sau. Ulterior, daca seful nu este de acord cu ea, poate s-o infirme. Au fost si situatii cand subordonatii mei au trimis dosare inapoi la politie, dar procurorii au acest drept. Faptul ca  eu nu am fost de acord este altceva. Am dispus infirmarea acelor solutii, dar aceste chestiuni sunt normale in Ministerul Public", ne-a mai declarat Stanescu.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca niciodata nu a fost sesizat de procurorul Stanescu in legatura cu problemele cu care s-ar confrunta. "Nu a sesizat niciodata CSM-ul sau inspectia judiciara a Consiliului in legatura cu existenta unor piedici in implementarea propriului program. Actul demisiei este un act unilateral de vointa", ne-a declarat purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu.
Procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, arata ca, anul trecut, 65 de procurori ai Parchetului General au intocmit 19 rechizitorii, in timp ce un singur procuror al parchetelor de pe langa judecatorii are in lucru, anual, in medie, 1500 de dosare.

 

EFICIENTA
Pe fondul cresterii numarului dosarelor de solutionat, sub conducerea lui Stanescu, Parchetul Curtii de Apel Suceava a intocmit patru rechizitorii in primul trimestru al acestui an. Anul trecut au fost intocmite doar doua rechizitorii, in timp ce trei ani consecutivi a fost finalizat un singur rechizitoriu. "Institutia pe care am condus-o s-a inscris pe un trend ascendent in ultimul an, in special in primul semestru din 2007."

PREMIANT
Procurorul Lucian Stanescu a fost notat in martie anul trecut cu 8,66, cea mai mare nota din tara obtinuta la concursul organizat de CSM.
Dupa reactia Consiliului a venit si randul Parchetului General, care a apreciat ca nu poate comenta gestul demisiei lui Stanescu, fiind un act strict personal. Procurorul Stanescu (39 de ani) a fost numit la conducerea Parchetului Curtii de Apel Suceava in martie 2006

Cele mai citite

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă