13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialProcurorii polonezi vor exhumarea victimelor accidentului aviatic de la Smolensk

Procurorii polonezi vor exhumarea victimelor accidentului aviatic de la Smolensk

Procuratura poloneză dorește să exhumeze toate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care au murit 96 de persoane. În acest sens, autoritățile poloneze au contactat „centre de analiză foarte cunoscute” în Europa, pentru a realiza o autopsie profundă a rămășițelor pământești, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, până în prezent au fost exhumate doar o mică parte din cele 96 de cadavre, iar procuratura consideră că este necesară exhumarea tuturor cadavrelor. Analiza ar putea reprezenta principala probă în investigarea accidentului, în condițiile în care Rusia refuză predarea resturilor aeronavei.

După ce partidul Lege și Justiție a câștigat anul trecut alegerile legislative, noul guvern de la Varșovia a decis să redeschidă investigația privind accidentul de la Smolensk. Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiții de ceață densă, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse.

Potrivit unor politicieni polonezi, printre care și ministrul Apărării, Antoni Macierewicz, avionul prezidențial polonez de tipul Tupolev TU-154 s-a r fi prăbușit în urma unui atentat rus. Totodată,  o comisie parlamentară creată tot de ministrul Apărării insistă că la originea catastrofei au fost o serie de explozii.

Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.Comisia poloneză de anchetă, care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, însă refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului alimentează speculațiile.

 

Cele mai citite

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Uniunea Europeană impune reguli pentru publicitatea politică online

Parlamentul European a adoptat marți noi reguli în domeniul publicității politice, într-un efort de a proteja cetățenii UE de interferențe străine și dezinformare....
Ultima oră
Pe aceeași temă