15 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialProcurorii intră pe firul afacerii Mechel

Procurorii intră pe firul afacerii Mechel

Angajaţii combinatului spun că investitorii ruşi ar fi devalizat fabrica.

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în afacerea combinatului siderurgic Mechel, după întâlnirea de ieri dintre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi sindicalişti. Dacă, cu o zi înainte de această întâlnire, unii dintre angajaţii combinatului priveau cu reţinere sau chair cu ostilitate vizita ministrului, acum speranţele au renăscut. Mulţi dintre sindicalişti speră că va fi anulat contractul de privatizare, iar Mechel se va întoarce în patrimoniul statului român. Sindicaliştii cer doar ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, înainte ca instalaţiile din combinat să fie tăiate şi vândute drept fier vechi.

Întâlnire în Câmpia Turzii

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit în oraşul Câmpia Turzii cu reprezentanţi ai administraţiei publice, ai patronatelor şi ai sindicatelor, pentru a analiza situaţia creată în urma concedierilor masive anunţate de combinatul siderurgic Mechel. Reprezentanţii companiei au refuzat să participe la întâlnire.

Până acum, de la începutul anului, au fost concediate peste 700 de persoane şi urmează să mai fie concediate încă 800. Este vorba de cea mai mare disponibilizare colectivă din Transilvania de după închiderea fabricii de telefoane mobile a companiei Nokia. Liviu Pop a declarat că va cere desecretizarea şi analizarea contractului de privatizare al Mechel, pentru că are informaţii că patronii ruşi nu şi-ar fi respectat obligaţiile de investiţii, în retehnologizare şi protecţia mediului, asumate la ştergerea datoriilor istorice ale combinatului, în anul 2003. „Noi, ca şi Guvern, nu putem să ne exprimăm public până când nu vom analiza contractul şi vom vedea dacă trebuie sau nu sesizat DNA. Însă ceilalţi cetăţeni, care se consideră lezaţi, precum şi organizaţiile sindicale ori cele patronale sunt libere să facă acest lucru”, a spus Liviu Pop.

Discuţii prin Ambasada Rusiei

Ministrul delegat pentru Dialog Social se va întâlni şi cu ambasadorul Federaţiei Ruse în România, căruia îi va cere să intermedieze negocieri între autorităţile române şi conducerea Mechel. „Eu, în calitate de ministru, nu pot cere o audienţă directorului de la Mechel. Însă dorim să discutăm cu dânşii, ca să aflăm direct de la ei ce intenţii au. De aceea avem nevoie de un dialog prin intermediul Ambasadei. Nu vă ascund că voi discuta şi cu domnul Cozmin Guşă, care a atras atenţia încă din anul 2006 asupra faptului că există probleme la Câmpia Turzii”, a spus Liviu Pop. Cozmin Guşă, originar din Câmpia Turzii, este cunoscut şi pentru legăturile sale excelente cu mediul de afaceri rusesc, precum şi cu o serie de politicieni din Federaţia Rusă.

La rândul său, liderul sindical din Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat că are impresia că acest combinat a fost cumpărat pentru a fi falimentat. „Noi am avut o grevă spontană în 2006, când am văzut că o secţie funcţională este tăiată şi dată la fier vechi. Atunci, ruşii au promis că nu se va mai repeta acest lucru. Însă nu s-au ţinut de cuvânt. Doar din secţia de laminare au tăiat şi au dus 72.000 de tone de fier”, a spus Ioan Pascu. Liviu Pop a afirmat că va propune impozitarea suplimentară semnificativă a exporturilor de fier vechi din România în statele din afara Uniunii Europene, pentru a opri astfel de fenomene. Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, a declarat că nu are o soluţie în acest moment pentru a atenua efectele disponibilizărilor masive. „Noi putem să oferim facilităţi celor care vor să investească. Putem transforma platforma Mechel într-un parc industrial, pentru că există drumuri, utilităţi, precum şi clădiri care pot fi recondiţionate”, a spus Radu Hanga. Prefectul Ioan Vuşcan şi directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Daniel Don, au lansat ideea unei intreprinderi sociale, finanţate de Uniunea Europeană, care ar putea genera minim 250 de locuri de muncă şi care ar activa în producţia de metal, plastic şi textile.  

Decăderea Mechel

Combinatul siderurgic Industria Sârmei Câmpia Turzii, actualul Mechel, a fost privatizat în anul 2003. În momentul privatizării, avea 5.500 de angajaţi. După concedierile anunţate de conducerea Mechel, unitatea economică ar mai urma să rămână doar cu 238 de angajaţi.

Cele mai citite

Carlos Sainz își îndeplinește obiectivul înainte de plecarea de la Ferrari!

Carlos Sainz a devenit al șaselea pilot care obține două victorii în sezonul 2024 al Formulei 1, triumfând în cadrul Marelui Premiu al Mexicului,...

România pierde în fața Braziliei la Trofeul Carpați! Naționala se pregătește de Campionatul European

Naționala feminină de handbal a României a încheiat Trofeul Carpați cu o înfrângere în fața Braziliei, scor 31-34, în ultimul meci înainte de debutul...

Raport: Un sfert dintre europeni recurg la împrumuturi pentru a face față creșterii costurilor locuințelor

Potrivit raportului „New Housing Trend Report 2024” realizat de agenția imobiliară Re/Max Europe, mai mult de 10% dintre europeni au fost nevoiți să facă...
Ultima oră
Pe aceeași temă