23 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSpecialProcurorii cer poprire pe o parte din pensia de 5500 de lei...

Procurorii cer poprire pe o parte din pensia de 5500 de lei a torţionarului Ficior

Procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au cerut, marți, la Curtea de Apel Bucureşti să fie pusă poprire pe o parte din pensia de 5.500 de lei a lui Ioan Ficior, pe motiv că fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava şi-a înstrăinat apartamentul şi mai multe acţiuni, după declanşarea anchetei, anunță Mediafax.

Procurorii și-au întemeiat cererea prin faptul că se impune luarea unei astfel de măsuri, care are scop de indisponibilizarea unor sume, care să poată fi executate în cazul în care Ficior va fi condamnat pentru faptele de care este acuzat. În replică, avocatul lui Ioan Ficior a arătat că înstrăinările de care vorbeşte procurorul s-au făcut “cu mult anterior începerii urmării penale”.

Instanţa a arătat că va face verificările necesare lămuririi acestei situaţii şi apoi va decide dacă admite sau nu cererea procurorilor de luare a măsurii asigurătorii faţă de Ioan Ficior, respectiv dacă va fi pusă poprire pe o parte din pensia acestuia.

La termenul de marţi, instanţa l-a audiat pe martorul Nicolae Voican, acesta arătând, în declaraţia sa, că a avut doi cumnaţi şi un nepot încarceraţi la Colonia de muncă de la Periprava, în perioada 1955-1960, care i-au povestit că regimul de detenţie era foarte dur.

Anchetatorii au mai stabilit că deținuții de la Periprava erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condițiile de muncă inumane la care erau supuși aceştia.

 

 

Cele mai citite

Ucraina, la EURO 2024, cu România, precum PNL în coaliția cu PSD: inexistentă pe teren

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, lucrează din greu să-și contureze o imagine de președinte-jucător, constatând un oaresce dor...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

Nicușor Dan e pe val… în marea formată la Piața Unirii

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, e pe val, după ce a reușit să obțină și un al doilea mandat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă