11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii susțin că o adolescentă de 15 ani s-ar fi sinucis din...

Procurorii susțin că o adolescentă de 15 ani s-ar fi sinucis din cauza jocului “Balena albastră”. Pe conturile de socializare nu apar poze care să confirme că ar fi intrat în acest joc

Adolescenta în vârstă de 15 ani care a murit în 15 marie, după ce a căzut în timp ce își făcea un selfie cu prietenii la etajul nouă al unui imobil din Sibiu, juca “Balena Albastră”, susțin procurorii sibieni, potrivit Mediafax

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au stabilit că adolescenta juca ”Balena Albastră”, fiind găsite în telefonul mobil imagini cu trimitere directă la acte de suicid

Potrivit procurorilor, au fost audiaţi martorii care au însoţit-o pe adolescentă, precum şi a două profesoare ce făceau parte din grup. Martorii au povestit că fata a urcat pe acoperişul imobilului pentru a vedea panorama municipiului Sibiu.

”De asemenea, s-a mai reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat <Balena albastră> şi a început a-l juca folosind pseudonimul „vovo_666”, având mai multe postări pe Facebook şi Instagram care indică parcurgerea acestui joc, precum şi unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit procurorilor, ”există date şi indicii temeinice că decesul numitei VDŞ nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane rămase neidentificate până la acest moment ce ar fi putut recurge la constrângere morală în acest scop al determinării sinuciderii, prin intermediul acestui joc <Balena albastră>, în cadrul căruia sarcina finală de îndeplinit ar fi tocmai actul de sinucidere”.

Conturile de socializare ale tinerei, pline de mesaje de tristețe și durere

Pe conturile de socializare ale tinerei nu există dovezi cum că ea ar fi intrat în acest presupus joc periculos, dar alte lucruri se pot observa. Astfel, pe contul de Facebook al fetei, mai multe postări fac trimitere către o stare depresivă pe care tânăra ar fi avut-o. În ultima postare a sa, din data de 14 martie, fata a pus textul "te urăsc #simte-te", la care ulterior a adunat sute de mesaje de condoleanțe. În postările anterioare, aceasta avea distribuite imagini cu diverse mesaje de tristețe și singurătate, lucru ce paote alimenta varianta unui suicid.

O altă observație interesantă pe contul de socializare al tinerei este opțiunea "Remembering", setată dinainte ca fata să moară. Prin această opțiune, proprietarul contului de Facebook poate oferi unei alte persoane unele drepturi asupra contului său, în cazul în care acesta moare. Cel din urmă poate răspunde unor cereri noi de prietenie, poate schimba poza de profil, dar aceste schimbări nu se fac în numele celui care a decedat, ci separat. Prietenul căruia i s-au oferit aceste opțiuni nu poate vedea mesajele primite pe cont. Această opțiune trebuie făcută înainte de deces, iar prietenul nu poate face nicio schimbare înainte ca proprietarul să moară.

Situația stă altfel, însă, pe contul de Instagram al tinerei. Acolo, ea își posta fotografiile pe care nu voia să le vadă toată lumea, fotografii cu oameni mutilați prin tăieturi, videoclipuri suicidale cu mesaje directe, precum și imagini cu mesaje despre singurătate, depresie și sinucidere. Multe dintre ele erau preluate de pe alte rețele de socializare de pe internet și nu demonstrează că ar avea vreo legătură cu presupusul joc mortal apărut în mediul online. 

Aproape toate postările tinerei aveau mesaje adăugate prin care transmitea că este singură și că nu reușește să fie fericită. Mesajele despre sinucidere, tristețe sau stare depresivă de pe contul de Instagram sunt postate cu mult mai mult timp înainte ca presupul joc "Balena Albastră" să apară în țara noastră. Mai precis, o primă imagine cu un mesaj despre sinucidere este postat în data de 4 septembrie 2015, iar o fotografie stilizată a unui chip sângerând a fost postat în data de 25 august 2016. Din data de 5 noiembrie 2016, pe contul de Instagram, s-a putut observa o avalanșă de imagini cu postări despre sinucidere și tristețe, corpuri mutilate și multe altele. 

Ce este presupul joc "Balena Albastră"

Jocul rusesc supranumit „Balena Albastră" ar circula în special în țările care folosesc limbi slavice. El ar avea 50 de niveluri și ar presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.

Printre cei care au decis să ia atitudine împotriva răspândirii presupusului joc sunt și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și Ministrul de Interne, Carmen Dan. Cele două au organizat un eveniment la o școală din Sectorul 6 al Capitalei pentru a le explica elevilor pericolele care pot apărea pe internet. Evenimentul a fost organizat în urmă cu o zi 4 la Școala nr 164, iar acolo au participat și artiști care le-au povestit copiilor diferite lucruri despre rețelele de socializare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă