18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii au ajuns la pușculiţa lui Vanghelie

Procurorii au ajuns la pușculiţa lui Vanghelie

Marian Vanghelie ar fi perceput un comision de 20% din lucrările de anvelopări de imobile făcute în sectorul 5 al Capitalei. Procurorii ar fi aflat informaţii chiar de la omul de afaceri Dumitru Marin, cel care i-ar fi dat mita edilului.

Citește și: Marian Vanghelie, scos de mascați din locuința sa și dus la Primărie

Marian Vanghelie și iubita sa, deputatul PSD Oana Niculescu Mizil, au fost duși ieri de mascați la DNA, fiind acuzați de fapte de corupție. Primarul Sectorului 5 este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, iar Oana Mizil, care a spus ieri că este însărcinată, este acuzată de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția de deputat. Procurorii spun că prejudiciul în acest dosar este de peste două miliarde de lei, bani proveniți din procentul de 20% pe care îl percepea Vanghelie pentru fiecare plată pe lucrările contractate de primărie prin firmele omului de afaceri Dumitru Marin, în special anvelopări de imobile. Infracțiunile se derulează din 2007 și până în prezent. Banii primiți de Vanghelie erau investiți în imobile, prin firme-paravan controlate de apropiații săi între care vărul, nepotul, iubita și chiar și șoferul său.

Denunțătorul și-a fentat paznicul, un avocat pus de Vanghelie

În cursul dimineţii, Vanghelie și Oana Mizil păreau foarte liniştiţi, în ciuda acuzaţiilor grave aduse de procurori. Cei doi nu știau de denunțul omului de afaceri Dumitru Marin, cel care i-ar fi dat edilului ani la rând comisioane de 20%  din contractele pe care le primea de la Primăria Sectorului 5 al Capitalei. Vanghelie şi iubita sa au lansat chiar amenințări la adresa premierului Victor Ponta, pe care l-au avertizat că e posibil să-i vină și lui rândul. “Îl asigur (pe Victor Ponta – n.n.) că eu nu voi avea probleme. Cred că probleme vor fi la dânsul mult mai mari” spunea Vanghelie, într-o intervenţie la postul B1Tv.

La rândul ei, Oana Mizil, după ce a ieșit de la DNA, având calitatea de suspect, s-a dus la Parlament, unde și-a dat demisia din funcția de deputat, afirmând că nu vrea ca această calitate să fie un impediment în calea justiţiei. Ea l-a ameninţat şi pe premier: „«Victore, Victore…» Și mă uit în ochii lui prin cameră (de filmat – n.n.) și o spun cu voce groasă: «Victore, Victore…» Și știe el la ce mă refer!  Îmi pare rău de Daciana (soția lui Victor Ponta – n.n.)”.

Citește și: EXCLUSIV. De la cine a luat comisioane Vanghelie. Între paravane: iubita ( Oana Mizil), vărul, nepotul și șoferul. Avocatul său controla “sursa” banilor pentru a împiedica denunțul

La momentul respectiv, Vanghelie credea că pușculița sa de bani – omul de afaceri Dumitru Marin -, e ținut sub control de avocatul  și prietenul său, Doru Giugula. Oana Mizil nu știa nici ea de denunțul omului de afaceri  Marin Dumitru.

Totuşi, deşi Marin Dumitru era controlat de avocatul Dorul Giugula, la DNA au ajuns denunțul și alte indicii rezonabile de probe în sprijinul acuzaţiilor procurorilor.

Marin Dumitru era inculpat pentru evaziune fiscală din septembrie 2014, de către procurorii de la Parchetul Tribunalului București. Avocatul Giugula s-a oferit să-i ofere asistență juridică pentru a-i controla declarațiile și pentru a împiedica eventuale referiri la infracțiunile lui Vanghelie.

Rolul omului de afaceri Dumitru Marin

Potrivit DNA, “în perioada 2007 – prezent, Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Dumitru Marin să obţină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală a sumei de aproximativ 2 miliarde de lei (noi); pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice Vanghelie Marian-Daniel percepe un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către Dumitru Marin, pe de altă parte; acest „comision” este plătit de către Dumitru Marin către Vanghelie Marian-Daniel prin intermediul unor persoane apropiate lui celor doi, respectiv prin intermediul lui Dinuţ Daniel-Nicolae şi Niculae Mircea-Sorin“.

Procurorii spun că este vorba despre un comision care a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către PREMIER PALACE S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi tip off-shore, de către Dumitru Marin) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Firme controlate de Vanghelie prin iubită, văr, nepot și șofer au beneficiat de contracte-plată a comisionului de 20%

Beneficiare a unor astfel de contracte-plată (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind Niculae Mircea-Sorin, cea din urmă fiind administrată în fapt de către Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar), CALEX BUSINESS S.R.L. (societate controlată de către Bodea Tiberiu, apropiat al lui Vanghelie Marian-Daniel) şi Economat Sector 5 S.R.L. (director general Ciocan Laura, persoană apropiată lui Vanghelie Marian-Daniel). Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, Dumitru Marin a cedat controlul societăţii comerciale SPLAI S.A. (societate care are în proprietate numeroase imobile clădiri şi terenuri) unor persoane apropiate lui Vanghelie Marian-Daniel.

Potrivit unor documente,  părţile sociale ale societăţii comerciale Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la SPLAI S.A.) au fost cedate în favoarea lui Murgoci Adrian (şoferul lui Vanghelie Marian-Daniel).

Cum au circulat „banii“

În perioada 2007 – prezent, numiţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (vărul celui dintâi, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat bunuri (sume de bani) provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită (vizate de ordonanţa de începere a urmăririi penale date în cauză la data de 18 septembrie 2014), sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Cum este implicată iubita lui Vanghelie, deputatul PSD Oana Mizil

Până în prezent (începând cu o dată nedeterminată la acest moment), numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar, acţionând în calitate de administrator de fapt al societăţii comerciale Fashion Brand Management S.R.L. (administrând în fapt activitatea comercială a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti), calitate incompatibilă cu funcţia de parlamentar, a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, cu scopul de a obţine pentru această societate foloase necuvenite (constând în obținerea în activitatea comercială a acesteia, tocmai ca urmare a exercitării de către numita Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana a influenței conferite de funcția publică deținută, a unor venituri suplimentare substanțiale).

Vanghelie – şase ceasuri

Procurorii au făcut joi nouă percheziții, între care una la domiciliul lui Vanghelie, alta la Primăria Sectorului 5, alta la ADP Sector 5, iar restul la firme (exemplu SC Callex Busness Group a lui Marin Dumitru) și la persoane fizice.

De acasă de la Vanghelie procurorii au ridicat documente, între care actele unui teren pe numele mamei fostei sale soții, precum și șase ceasuri.  

Actele de terenuri ar fi fost ridicate deoarece denunțătorul ar fi indicat și faptul că Vanghelie a investit parte din comisioane în achiziționarea de terenuri și case. 

Ceasurile au fost ridicate probabil pentru a se verifica dacă Vanghelie
le-a primit de la Dumitru Marin, de la alte persoane implicate pe filiera firmelor prin care s-au spălat comisioanele primite.

De la Primărie și de la ADP Sector 5 au fost ridicate, de asemenea, mai multe documente legate de contractele atribuite în perioada 2007-2015.

Ponta: „Doamna Gorghiu şi-a pierdut principalul aliat“

În legătură cu ridicarea lui Marian Vanghelie de către mascați și perchezițiile de la domiciliul acestuia și de la Primăria pe care o conduce, premierul Victor Ponta a declarat: „Nu cunosc si nu pot să comentez cauze penale. Strict politic, (…) cred că doamna Gorghiu și-a pierdut principalul aliat, pe domnul Vanghelie, și acum trebuie sa-și caute altul“.

Este de notorietate conflictul dintre Victor Ponta și Marian Vanghelie, res­pectiv între grupul PSD de la Cluj (la care e afiliat și Ponta după căsătoria sa cu Daciana Sârbu, fiica senatorului Ilie Sârbu) și grupul PSD de la București, reprezentat de Mircea Geoană și Marian Vanghelie. Vanghelie și Geoană au fost excluși din PSD și făceau pregătiri pentru înființarea unui nou partid de stânga.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă