» Trei procurori din Brasov si unul din Bucuresti sunt anchetati de Parchetul General pentru fals in declaratii in legatura cu relatiile pe care le-au avut cu Serviciul Roman de Informatii, interzise de statutul magistratilor.
» Printre ei se afla sotia si un presupus fin al lui Daniel Diaconu, ofiter SRI trimis recent in judecata, pentru ca ar fi fabricat in 2004 un document pentru a-l forta pe un procuror sa-si dea demisia. Diaconu este cel care i-a denuntat pe mai multi capi ai SRI in scandalul apartamentelor.
Patru procurori sunt cercetati de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru fals in declaratii, fiind suspectati de "raporturi cu structuri de informatii". Este vorba de procurorii Ramona Diaconu, de la Parchetul Curtii de Apel Brasov, Marian Drilea, de la DIICOT Brasov, Lucretia Coman, de la Parchetul Tribunalului Brasov, si Bogdan Parlog, de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 6 din Bucuresti. Statutul magistratilor le interzice procurorilor si judecatorilor sa fie lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor secrete. Dosarul celor patru procurori este desprins din cel al lui Daniel Diaconu, ofiter SRI care a fost trimis in judecata saptamana trecuta de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru fals in inscrisuri oficiale. Diaconu ar fi fabricat in 2004 un document fals de sapte pagini, cu antetul serviciului secret al Ministerului de Interne (DGIPI) si cu semnatura falsificata a sefului acestei structuri.
Documentul "a fost gasit in fisetul inculpatului" si continea informatii privind presupuse nereguli comise de un alt procuror, Ioan Constantin Gliga, care urma sa fie santajat si fortat sa demisioneze, arata procurorii de caz. Procuroarea Ramona Diaconu, purtator de cuvant al Parchetului Curtii de Apel Brasov, este sotia ofiterului SRI, iar procurorul Marian Drilea ar fi finul lor. Ioan Constantin Gliga i-a acuzat de santaj pe sotii Diaconu, care ar fi urmarit sa-i faca loc in Parchet finului lor, Marian Drilea. "El a elaborat documentul, care apoi mi-a fost prezentat de doamna Diaconu. Ea a fost cea care mi-a sugerat ca cel mai bine ar fi sa-mi dau demisia. Eu atunci nu banuiam ca documentul respectiv e o emanatie a domnului Diaconu. Nu stiu din ce rationament au procedat astfel, insa cert e ca postul a ramas liber pentru finul lor, Marian Drilea", a declarat, pentru Mediafax, Gliga.
Fostul procuror Gliga era pe atunci cercetat disciplinar pentru "aspecte incompatibile cu calitatea de magistrat". Cand a fost sesizat si Parchetul National Anticoruptie, condus de Ioan Amarie, Gliga si-a dat demisia de la Parchet in timpul cercetarilor si a devenit avocat.
Ofiterul SRI Daniel Diaconu are si el un trecut tumultuos, deranjand, la randul sau, rechini din ape mult mai adanci. El este cel care i-a denuntat la DNA pe capii SRI Radu Timofte, Ionel Marin si Ion Popescu in legatura cu modul ilegal in care si-ar fi cumparat apartamentele de serviciu in Bucuresti la preturi mult mai mici decat cele reale. Fostul sef al SRI Radu Timofte si generalii Marin, Popescu si Zamfir sunt in prezent judecati pentru aceste fapte. Radu Timofte a primit un apartament care valora 200.000 euro in schimbul a doar 35.000 euro, arata procurorii DNA, in timp ce ceilalti generali au obtinut un avantaj patrimonial de aproape doua milioane de euro.
Dupa acest denunt, Daniel Diaconu a fost dat afara din SRI, in 2006, pentru anumite abateri disciplinare. SRI nu a putut sa explice in instanta masura luata, astfel ca Diaconu si-a recastigat postul si a fost reincadrat in SRI in vara lui 2008.
Procurorii Marian Drilea si Bogdan Parlog au fost si ei la un moment dat incomozi, conform unor informatii aparute in presa. Pe cand erau colegi la Parchetul Judecatoriei Brasov, Drilea si Parlog au semnat un raport extrem de critic privind calitatea activitatii si nivelul reformei din Parchetul brasovean, in care sustineau ca exista imixtiuni politice si ca magistratii promoveaza pe criterii de clan, nu de competenta. Raportul a fost cenzurat de seful lor si prezentat trunchiat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), insa cei doi procurori i-ar fi trimis varianta intreaga ministrului Justitiei de atunci, Monica Macovei.