5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialProcuroarea şpăgară Angela Nicolae şi tăcerea sistemului

Procuroarea şpăgară Angela Nicolae şi tăcerea sistemului

Un nou dosar instrumentat de DNA arată că în sistemul judiciar corupţia există în continuare la cel mai înalt nivel. De această dată, este vorba despre un procuror care ocupa o funcţie de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi care oferea protecţie unor persoane cercetate penal prin intervenţii pe lângă colegii săi.

Doamna Angela Nicolae a lucrat direct cu toţi procurorii generali ai României în ultimii 10 ani, bucurându-se de o poziţionare excelentă în ca­drul sistemului, lucru care i-a asigurat une­ori succesul intervenţiilor pe lângă colegi. Faptul că ve­dem în continuare dosare de co­rup­ţie cu magistraţi, în con­­diţiile în care în ultimii cinci ani au fost condamnaţi de­fi­nitiv pes­te 30 de pro­cu­rori sau jude­cători români, multe alte ca­zuri aflându-se în pre­zent pe rolul instanţelor de judecată, este fără dubiu un indicator de boală gravă şi pro­fundă a sistemului. Partea plină a pa­ha­ru­lui este că în continuare DNA instru­men­tează dosare care implică magistraţi, indi­ferent de poziţiile pe care aceştia le ocupă, şi instanţe ca­re autor­i­zează măsuri investigative intru­si­ve (CSM), dis­pun arestări şi pronunţă con­dam­nări atunci când probele aflate la do­sar sunt convingătoare.

Observăm de multe ori că magistraţii corupţi ocupă funcţii de conducere pe care le fo­lo­sesc pentru a se îmbogăţi şi că, uneori, în activitatea in­fracţională sunt implicate per­soane de în­cre­dere, în ge­ne­ral membri ai familiei. Mo­ti­vaţia nu poate ţine de nivelul de salarizare, pentru că ma­gistraţii bene­fi­ciază de o sa­larizare bună la nivelul sec­torului public din România. Pro­curorul general al Ro­mâ­niei s-a declarat „mâh­nit“ atunci când a fost informat cu privire la reţi­ne­rea doamnei procuror pe care o are în sub­or­dine. Dincolo de mâhnire, e nevoie de mă­suri concrete prin care să se limiteze pro­li­fe­rarea acestui fenomen. O astfel de măsură ar putea fi proiectul de lege aflat în dezbatere par­la­mentară prin care magistraţii corupţi pierd pen­sia de serviciu, pensie care este sem­nificativ mai mare decât pensiile obişnuite.

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă