17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialProcesul lui Vîntu amânat pentru pregătirea apărării

Procesul lui Vîntu amânat pentru pregătirea apărării

Procesul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu – în care este judecat alături de alte două persoane pentru favorizarea şederii în străinătate a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI – a fost amânat, luni, pentru 6 decembrie, pentru ca avocaţii să poată pregăti apărările, anunţă Mediafax.

La termenul de luni al procesului, avocatul şoferului omului de afaceri, Alexandru Stoian, a recuzat-o pe judecătoarea Camelia Bogdan pe motiv că aceasta ar fi folosit unele expresii ce ar arătat că s-ar fi antepronunţat în caz.

Un alt complet al tribunalului a respins cererea avocatului lui Stoian, iar procesul a continuat.
Avocaţii omului de afaceri Sorin OvidiuVîntu au cerut instanţei un nou termen de judecată, precum şi admiterea copierii CD-urilor pe care sunt stocate interceptările, dar şi transcrierile interceptărilor ambientale şi telefonice.
Avocaţii au arătat că celor pe care îi apără procurorii nu le-au pus la dispoziţie aceste probe materiale.

Instanţa a admis cererea avocaţilor Viorel Roş şi Dănuţ Bugnariu şi le-a pus acestora în vedere să studieze dosarul şi să pregătească apărările pentru clientul lor, până în 6 decembrie, arătând că altfel vor fi amendaţi pentru abuzul de drept.
Vineri, 26 noiembrie, instanţa a amânat, pentru luni, procesul, tot pentru pregătirea apărării în cazul celor trei inculpaţi.

În 12 octombrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea infractorului şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.
Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis din totalul sumei anuale de 200.000 euro, „convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

„Suma îi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie”, potrivit procurorilor.

În acest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.
De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

După arestarea, lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian „au desfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopul îngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România”, mai arată procurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri de îngreunare a procedurilor de extrădare, „pentru a-l scăpa pe condamnat de închisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat în 16 septembrie, după o săptămână de detenţie. El a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de şoferul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând atunci mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.
În urma contestării acestei măsuri preventive, Curtea de Apel Bucureşti, cu majoritate de voturi, a decis punerea în libertate a acuzaţilor, care la scurt timp au fost deferiţi justiţiei.

Cele mai citite

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă