9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialProces fulger de corupţie: Şefa ITM Timiş, condamnată la 3,5 ani de...

Proces fulger de corupţie: Şefa ITM Timiş, condamnată la 3,5 ani de închisoare în doar trei luni

Inspectorul şef al ITM Timiş, Cornelia Corescu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Timiş, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce fostul secretar executiv PDL, Vasile Medeşan, a primit doi ani de închisoare cu executare, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş, a declarat, miercuri, că magistraţii acestei instanţe au decis condamnarea Corneliei Corescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în timp ce Vasile Medeşan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Biriş a spus că decizia Tribunalului Timiş poate fi atacată în termen de zece zile de la pronunţare.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Cornelia Corescu, şi fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medeşan, arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, au fost deferiţi justiţiei, la începutul lunii octombrie, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timişoara, după ce au cerut unui membru de partid să depună 10.000 de lei drept donaţie pentru partid, ca să nu amendeze firma acestuia.

Cornelia Corescu a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi două fapte de instigare la fals intelectual în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de trafic de influenţă, iarVasile Medeşan, pentru trafic de influenţă.

DNA arăta că în cursul lunii iulie Corescu, în calitate de inspector şef al ITM Timiş, împreună cu fostul secretar executiv al PDL, Vasile Medeşan, i-au cerut 10.000 de lei unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, indicându-i ca banii să fie achitaţi cu titlu de donaţie pentru organizaţia judeţeană a PDL, din cei trei făceau parte.

În schimb, Corescu a lăsat să se înţeleagă că va uza de influenţa pe care o are asupra subordonaţilor săi, inspectori de muncă, pentru ca aceştia să aplice sancţiuni mai blânde decât cele care se impuneau firmei administrate de denunţător, societate care fusese verificată anterior pe linia respectării legislaţiei muncii.

Iniţial, notau procurorii, în condiţiile în care denunţătorul s-a angajat că va achita suma pretinsă, Corescu a dispus ca o angajată din subordine să întocmească două anexe la actul de control, în care să constate aspecte nereale, care să atragă sancţiuni mai blânde societăţii administrate de denunţător.

Ulterior, însă, după ce denunţătorul a achitat doar 1.000 de lei din suma pretinsă, inspectorul-şef al ITM a dispus aceleiaşi subordonate să revină asupra actului de control astfel încât să îi fie aplicată denunţătorului amenda corespunzând neregulilor descoperite în timpul controlului.

Pe fondul unor discuţii ulterioare, mai arătau procurorii, Corescu a condiţionat renunţarea la sancţiunile aplicate, de depunerea de către denunţător a întregii sume de bani pretinse iniţial. În acest context, femeia a dispus înregistrarea, în evidenţele instituţiei, a unei contestaţii antedatate, în vederea anulării procesului-verbal care atrăgea aplicarea sancţiunii.

Contestaţia antedatată a fost făcută astfel încât să apară ca fiind formulată de denunţător, în termen legal. Cu toate acestea, remiterea întregii sume de bani pretinse de inculpată nu a mai avut loc, mai arătau anchetatorii.

În 16 septembrie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei Corescu Cornelia Gheorghina, iar în 22 septembrie, Curtea de Apel Timişoara a admis recursul procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile şi a inculpatului Medeşan Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

Secretarul executiv al PDL Timiş Vasile Medeşan s-a autosuspendat din partid după ce a fost declanşată cercetarea sa sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu, a cerut, la acea vreme, magistraţilor Curţii de Apel Timişoara, să fie cercetată în libertate deoarece nu reprezintă pericol public şi doreşte să se întoarcă la familie şi “la persoanele nevoiaşe” de care se ocupă.

Cele mai citite

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă