7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialPro TV, amendat cu 100.000 de lei. Ce emisiuni au fost sancționate

Pro TV, amendat cu 100.000 de lei. Ce emisiuni au fost sancționate

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în mai multe ediţii ale emisiunii “La Măruţă”, dar şi în emisiunea “Românii au talent”, în care a fost prezentat un concurent condamnat pentru complicitate la crimă, informează Mediafax

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, opt ediţii ale emisiunii “La Măruță”, difuzate în perioada 5 – 21 ianuarie, dar şi două ediţii ale emisiunii “Românii au talent”, difuzate pe 13 şi 27 martie.

În emisiunile “La Măruţă” analizate au fost prezentate persoane precum “Beyonce de România”, care a suferit mai multe operaţii estetice pentru a fi pe placul iubitului ei, cântăreţul de manele Nicolae Guţă, dar şi un conflict din familia cântăreţului Marian Mexicanu’.

Citește și: Televiziunile care au prezentat înmormântarea Mărioarei Zăvoranu, analizate de CNA

Pe de altă parte, în emisiunile “Românii au talent” analizate de CNA a fost prezentat un concurent care a fost condamnat pentru complicitate la crimă, Andrei Grigoriu. De asemenea, CNA a analizat extrase din emisiunea “Românii au talent” în care Mihaela Rădulescu, jurat al acestui show, a făcut comentarii referitoare la o concurentă, căreia i-a spus că trebuie să slăbească, dar şi în care Mihaela Rădulescu se tăvălea prin făină.

CNA a constatat că a fost încălcată legislaţia audiovizualului atât în emisiunea “La Măruţă”, cât şi în ediţia show-ului “Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care a fost condamnat la închisoare pentru crimă.

Astfel, CNA a decis să amendeze cu 100.000 de lei televiziunea Pro TV, la propunerea membrului CNA Radu Călin Cristea. “Pentru” aplicarea acestei amenzi au votat Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce “împotrivă” au votat Lorand Turos şi Radu Herjeu. Herjeu a considerat că în acest caz se impunea acordarea unei sancţiuni mai mari, fapt pentru care a propus o amendă de 200.000 de lei, care nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Sancţiunea de 100.000 de lei a fost aplicată pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în privinţa protecţiei minorilor, a articolului care obligă moderatorul să intervină atunci când invitaţii folosesc un limbaj injurios, dar şi a articolului care impune radiodifuzorilor să clasifice anumite programe şi să le difuzeze la anumite ore în funcţie de psihologia personajelor şi reperele morale prezentate.

Astfel, a fost încălcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.

De asemenea, au fost încălcate articolul 19, alineatul 2, litera f din Codul audiovizualului, potrivit căruia “Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor”, şi articolul 40, alineatul 3 din Cod, potrivit căruia “Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Citește și: 

Pe de altă parte, prezentă la şedinţa CNA de marţi, reprezentanta Pro TV, Adriana Păpureanu, a spus că “La Măruţă” este o emisiune de divertisment, care nu are rolul de a educa şi de a prezenta modele.

“Iar personajele pe care le-am văzut sunt cunoscute unei mari părţi a publicului. Vrem să recunoaştem sau nu, manelele şi muzica lăutărească sunt la mare modă. Aşa cum alte vedete din lumea showbiz-ului interesează pe o parte a publicului, la fel şi viaţa acestor vedete interesează publicul, cu bune cu rele”, a spus Adrian Păpureanu.

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că publicul începe să cunoască aceste personaje abia după ce ele sunt promovate la televizor.

“Este vorba de porcăială în toată regula, la o oră la care nu ar trebui să se întâmple aşa ceva. În acest fluviu de injurii, obscenităţi, o singură dată Măruţă îşi aduce aminte că e la televizor. Pe domnul Măruţă îl lasă fix rece legislaţia, nu se gândeşte că se uită copiii la televizor. Mie mi se pare absolut de amendat”, a spus şi Radu Herjeu.

El a mai spus că în cazul “Beyonce de România”, în emisiunea “La Măruţă”, aceasta a fost prezentată aproape nud.

“Lăsând la o parte cine este ea şi ce caută acolo şi de ce interesează pe ţară, este o femeie aproape nudă (…) Fundul ei nu a fost blurat (…) Mai este şi partea cu publicitatea făcută (la cabinetul unui doctor estetician, n.r.), mai rămânea să arate cineva cu degetul spre plăcuţa doctorului”, a spus Herjeu.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte emisiunea “Românii au talent” în care a fost prezentat concurentul care era condamnat pentru complicitate la crimă, Adriana Păpureanu a spus că Pro TV a prezentat scuze publicului şi a precizat că televiziunea nu a cunoscut iniţial situaţia juridică a acestuia.

“Andrei Grigoriu şi echipa de hip hop-eri Laolaltă sunt câştigătorii concursului «Şi deţinuţii au talent», care s-a desfăşurat la Timişoara, anul trecut. Premiul a fost înscrierea de către organizatori la «Românii au talent» (…) Aici a fost o poveste pe care noi nu am controlat-o (…) În acelaşi timp pot să vă spun că nu se cere unui concurent nici cazierul şi nici nu stă nimeni să-l verifice. Au păţit-o şi în Marea Britanie, săptămâna trecută”, a mai spus Adriana Păpureanu.

Citește și: În viitor, membrii CNA ar putea fi demiși mai ușor

Însă membrul CNA Valentin Jucan a spus că una este să fie organizat un asemenea concurs în sistemul penitenciar şi alta este să fie prezentă o asemenea persoană în studioul unei televiziuni.

“Nu pot să cred că Pro TV nu a ştiut sau nu a fost curios de ce a făcut puşcărie acest concurent (…) Aici nu este vorba despre talent, postul a mizat tocmai pe poveste, pentru că nu era vorba de talent, era un desen pe care l-a executat. Postul a mizat pe ideea din spatele desenului. Povestea a impresionat, nu desenul (…) Cum să vii cu un astfel de exemplu? (…) Un asemenea personaj este prezentat ca un talent”, a spus Valentin Jucan.

Şi Radu Herjeu a fost de părere că Pro TV trebuia să se documenteze cu privire la pedeapsa ispăşită de acest concurent, mai ales că acesta “este un deţinut cu 16 ani de închisoare în spate”.

La rândul său, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că Pro TV ar trebui să reflecteze la modul în care este realizată emisiunea “La Măruţă”, care este difuzată la o oră la care se pot uita la ea şi minorii.

În schimb, membrul CNA Lorand Turos a spus că nu consideră că în emisiunea “Românii au talent” s-a încălcat atât de grav legea.

“În acest caz, nu cred că noi trebuie să sancţionăm că a apărut pe post (…) Din moment ce el a avut dreptul să apară în acea emisiune (de la penitenciar, n.r.), noi nu cred că trebuie să intrăm în asemenea detalii, să spunem că cineva trebuie să apară în emisiune şi altcineva nu, pentru că a avut pete (…) Nu este bine ce se întâmplă, sunt nişte încălcări ale unor moravuri, dar trebuie sancţionate de public şi de sponsori, şi cred că în acest caz radiodifuzorul şi-a dat seama, cerându-şi scuze”, a spus, în schimb, Lorand Turos.

Cele mai citite

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă