7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecial“Printre Randuri”, o altfel de expozitie despre istoria romanilor

“Printre Randuri”, o altfel de expozitie despre istoria romanilor

Intre 19.12.2006 si 14.01.2007, Sala Buzunar a Universitatii de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti adaposteste o expozitie inedita despre istoria Romaniei, in perioada Revolutiei de la Budapesta.
Desi in cartile oficiale de istorie, toamna lui 1956 figureaza ca un alt an al “domniei” lui Gheorghiu-Dej, arhivele cercetate sistematic in ultimii 10 ani de catre istoricul maghiar Andrea Varga spun altceva.
Documentele Ministerului de Interne, ale Securitatii, marturtiile adunate in arhivele Radio Europa Libera, prezinta cazul simtitor diferit: in Romania, in vreme ce “marele popor prieten” sovietic isi trimitea asupra Budapestei tancurile pentru a inabusi revolta condusa de Imre Nagy, mii de studenti din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara ieseau pe strazi, protestand impotriva regimului comunist, ajungand in sutele de dube ale militiei. Peste 14.000 de ani de inchisoare cumuleaza sentintele date in urma agitatiilor din Romania, iar 24 de verdicte ale instantelor comuniste de judecata au condamnat la moarte pe cei care avusesera curajul sa infrunte cel mai fatis un regim totalitar.
Panourile expozitiei infatiseaza documente si imagini de epoca, refacand atmosfera toamnei din 1956, aruncand o lumina diferita peste ceea ce manualele de istorie ale Romaniei lasa un spatiu alb. Insa, “printre randuri”, expozitia isi propune colorarea acestui gol, schitarea unei ebose pe care cercetarile referitoare la acea perioada sa poata gasi un punct de desfasurare, sa poata permite in sfarsit dialogul asupra acelei perioade..

Se pot spune multe despre intamplarile din Romania din toamna Revolutiei Maghiare. De acum inainte, singurul lucru ce nu se mai poate spune ar fi ca in Romania a fost liniste in 1956.

Cele mai citite
00:01:02

Resturi și daune în Siria după o lovitură a rachetelor israeliene

Un atac aerian israelian a lovit miercuri (21 februarie) o clădire rezidențială din districtul Kafr Sousa din capitala Siriei Damasc, ucigând două persoane, au...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...

Noua strategie a PNL în alegeri, inspirată de Iohannis pe schiuri: Viteză!… la vale

Ilustrație: Marian Avramescu În timpul unei sesiuni de schi, președintele Klaus Iohannis a avut o revelație, ce pare să fi salvat coaliția de guvernare...
Ultima oră
Pe aceeași temă