20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

REUTERS
Victorie in anticipate

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca ar putea demisiona daca Parlamentul il suspenda sub acuzatia de incalcare a Constitutiei, un gest ce ar atrage organizarea de alegeri anticipate, pe care probabil le-ar castiga. Ales in 2004, Basescu ar obtine un nou mandat de cinci ani, comenteaza Reuters. Iar analistii spun ca declaratiile sale sunt menite sa opreasca votul de suspendare. "Este o miscare buna. El vrea sa sugereze Parlamentului ceva: ar fi mai bine sa va hotarati sau ma veti avea in functie inca un mandat", scrie agentia.

PRAVDA
Parlamentul,
discreditat

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a sugerat ca ar putea demisiona pentru a declansa alegeri anticipate daca Parlamentul va vota pentru suspendarea sa. "Numai demisia mea ne-ar putea aduce pe toti in fata electoratului", a spus Basescu intr-un interviu, subliniind ca vrea sa evite un referendum in care poporul sa fie fortat sa aleaga intre el si Parlament. Daca romanii voteaza pentru mentinerea sa in functie, Parlamentul ar fi discreditat, potrivit cotidianului rus Pravda. Popularitatea lui Basescu, un fost comandant de nava faimos pentru stilul sau neconventional, a scazut in sondaje, dar el este in continuare politicianul in care romanii au cea mai mare incredere.

ORF
Jaf de 800.000 euro

Autoritatile austriece banuiesc ca o banda de hoti romani ar putea fi autoarea unui jaf de proportii comis la Palatul Harrach, din Viena, de unde au fost sustrase vase din portelan si oua Fabergé in valoare totala de circa 800.000 de euro, informeaza postul public de televiziune austriac ORF. Politia crede ca cel putin doi hoti au patruns in galerie printr-o usa situata in spatele magazinului si au sustras obiectele de arta care urmau sa fie expuse la Hong Kong, incarcandu-le intr-un vehicul. Din galerie au disparut 30 de oua Fabergé, 20 de vase din portelan si un tablou, a caror valoare totala a fost estimata la circa 800.000 de euro. Autoritatile austriece banuiesc ca hotii ar putea fi de origine romana, deoarece ouale Fabergé in stil rusesc sunt vizate indeosebi de acestia, fiind extrem de apreciate pe piata neagra din Europa de Est.

COURRIER INTERNATIONAL
Polemica
la limita absurdului

In urma deciziei Tribunalului sectorului 5 din Bucuresti, potrivit careia sotii Ceausescu nu vor fi exhumati, a aparut o polemica la limita absurdului. Copiii sotilor Ceausescu, Zoe si Valentin, au cerut ca Ministerul Apararii sa dovedeasca, printr-o expertiza medico-legala, ca cele doua trupuri neinsufletite ale parintilor lor se afla in Cimitirul Ghencea. Tribunalul a respins cererea, iar, la 17 ani dupa executia fostului cuplu, paranoia postrevolutionara in legatura cu moartea sau ne-moartea sotilor Ceausescu a inceput sa planeze din nou asupra tarii, comenteaza publicatia franceza. z

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă