19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrin ochii lor

Prin ochii lor

Le Monde
"Bulgaria-Romania, costul aderarii" se intituleaza o analiza publicata in suplimentul economic al cotidianului "Le Monde", in care se arata ca aderarea Romaniei si Bulgariei inchide ciclul extinderii UE in Europa de Est si constituie totodata o extindere-test, ca si un model pentru viitoarele extinderi, mai ales pe plan bugetar. "Le Monde" estimeaza ca totalul creditelor europene in urmatorii sapte ani pentru Romania si Bulgaria va fi de 41,7 miliarde de euro, orice aderare implicand astfel de ajutoare. In cazul celor doua state, se urmareste cu prioritate intarirea institutionala si combaterea coruptiei, scrie "Le Monde".

Cyberpresse
Sub titlul "Romania care nu exista", Cyberpresse din Canada reia subiectul coruptiei si abuzurilor din adoptiile internationale de copii din Romania, relatand cazul unei tinere, Mariana Constantin, careia nu i se pot intocmi acte de identitate intrucat figureaza oficial ca adoptata in SUA, in urma cu cativa ani. Mariana are acum 20 de ani si doi copii, care nu au nici ei acte de identitate.

Timpul
Administratia separatista din Transnistria a declansat distrugerea celui mai vechi cimitir militar din Tighina, in care o treime din spatiu este ocupata de mormintele ostasilor romani cazuti in lupte in al doilea razboi mondial, scrie publicatia din Chisinau. Buldozerele "dezgroapa osemintele, imprastiate apoi peste tot, in vazul lumii".
The Economist
Autoritatile romane au raportat in ultimele luni o crestere a numarului cetatenilor moldoveni care solicita cetatenia romana, unele estimari mergand pana la 800.000 (raportat la cele aproximativ 3,2 milioane de locuitori ai Republicii Moldova fara Transnistria). 600.000 de moldoveni lucreaza deja in strainatate, aminteste The Economist, care estimeaza totusi ca temerile ca Moldova s-ar putea "goli" sunt neintemeiate. Problema cetateniei este simptomatica pentru un spectru mai larg de probleme care ameninta eforturile de consolidare a statului moldovean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă