21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecial"Prin adoptie schimbam identitatea si destinul unui copil"

„Prin adoptie schimbam identitatea si destinul unui copil”

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a gazduit ieri intalnirea reprezentantilor directiilor de sanatate publica din toate judetele, in cadrul careia s-a dezbatut problema copiilor parasiti in unitatile sanitare. Sedinta a fost condusa de ministrul secretar de stat, director al Serviciului Roman pentru Adoptii (SRA), Teodora Bertzi, si directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Constanta, Petre Dinica. Principalele puncte de discutie au cuprins legislatia din domeniu, dar si rolul asistentului social in viata copilului aflat in situatii de risc. Potrivit declaratiilor directorului SRA, Teodora Bertzi, cadrele medicale si asistentii sociali exercita anumite presiuni asupra mamei imediat dupa ce aceasta a nascut. „Este o practica intalnita atat in tara noastra, cat si peste hotare. Tinerelor li se spune fie ca nu au situatia financiara necesara pentru a intretine un copil, fie ca nu si-a finalizat cursurile si trebuie sa-i ofere nou-nascutului sansa de a creste intr-un mediu familial sanatos…, orice pentru ca mama sa renunte la copil, ceea ce nu este moral. Trebuie sa schimbam aceasta modalitate de lucru, precum si anumite conceptii legate de munca unui asistent social”, a precizat aceasta. Exista foarte multe cazuri in care, pentru a putea declara un copil abandonat, persoane oarecare sunt aduse pentru a se inscrie ca parinti biologici ai micutilor respectivi, desi ei nu sunt nici macar rude sau cunoscuti.

Nici familiile adoptive nu-i mai vor

Teodora Bertzi spune ca niciodata nu au existat, la nivelul directiilor de protectie a copilului, atributii clare, insa nici legea nu a pus mare accent pe lucrurile esentiale.
Din cauza acestor lacune, exista cel putin zece cazuri in care familiile care au adoptat un copil doresc desfacerea procedurii. „Am avut chiar recent un astfel de caz. Era vorba despre o femeie in varsta care nu a fost niciodata casatorita, cu o mentalitate mai mult decat conservatoare care dorea sa renunte la copil pentru ca acesta incepuse sa mearga la discoteca. Este normal ca un adolescent sa mearga sa se distreze, insa acesti parinti nu sunt pregatiti din punct de vedere psihologic sa se comporte cu un adolescent, sa-l inteleaga”, a mai afirmat Teodora Bertzi.

Nepotrivire psihologica

Pentru ca de cele mai multe ori personalul directiilor de protectie a copilului este supraaglomerat cu sarcini de tot felul, se uita de aspecte foarte importante ce conteaza enorm in gasirea unei familii adoptive perfecte pentru un copil. „In primul rand, intre cele doua parti – adoptator si copilul ce urmeaza sa fie adoptat – trebuie sa existe o potrivire psihologica. Aceasta se poate determina chiar si in cazul unui nou-nascut in varsta de patru sau cinci luni.
Adoptia este un proces de mare raspundere: schimbam identitatea si destinul unui copil. Avem o responsabilitate imensa pe care trebuie sa ne-o asumam”, a explicat directorul Autoritatii Romane pentru Adoptii.

Trebuie sa stie ca este infiat

Potrivit Teodorei Bertzi, este important ca familia adoptiva sa nu ascunda adevarul despre adevaratele origini ale copilului. Astfel, inca de mic, acesta trebuie sa stie ca este adoptat pentru „a nu trai in minciuna”. In acest mod se vor evita fuga copiilor de acasa in momentul in care afla adevarul sau situatiile in care acestia incearca, pe cont propriu, sa-si cunoasca parintii naturali.
In primul rand, „metoda adevarului” protejeaza copilul de un eventual soc psihic. Se doreste dezvoltarea, la nivel national, a serviciilor postadoptie, prin intermediul carora familiile adoptive care se confrunta cu anumite probleme pot fi sprijinite si consiliate.

Fotografierea gravidelor fara acte de identitate

Directorul SRA, Teodora Bertzi, a declarat ca femeile gravide care prezinta un risc ridicat de a-si abandona copiii imediat dupa nastere trebuie luate in evidenta chiar de catre unitatile sanitare. „Femeile insarcinate care se prezinta la spital pentru a naste si care nu au acte de identitate ar trebuie fotografiate de catre medici.
De asemenea, trebuie consemnata cu foarte mare atentie orice informatie pe care acestea o furnizeaza cadrelor sanitare”, este de parere directorul SRA. Directiile de asistenta sociala si protectia copilului trebuie sa aiba incheiate parteneriate cu toate institutiile locale in vederea sprijinirii tuturor demersurilor legale, iar primarii trebuie sa se implice mai mult in procesele de stabilire a identitatii si inregistrarii nasterii micutilor abandonati in maternitati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă