20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrimul portavion chinezesc, testat pe mare

Primul portavion chinezesc, testat pe mare

Primul portavion chinezesc a părăsit miercuri şantierul naval de la Dalian, în nord-estul ţării, pentru a fi testat pe mare, a anunţat agenţia China Nouă, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Nava, cu o lungime de 300 de metri, era destinată, iniţial, Marinei sovietice. Construcţia acestei nave, numită Varyag, a fost întreruptă în 1991, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, iar China a achiziţionat-o în 1998, din Ucraina.

Testele pe mare vor fi de scurtă durată, a anunţat agenţia oficială, fără să facă alte precizări, citând surse militare chineze, care adaugă că portavionul va reveni în portul său, pentru a fi supus altor lucrări de renovare şi unor teste suplimentare.

Luna trecută, China a anunţat că portavionul va fi utilizat „pentru cercetare ştiinţifică, experienţe şi antrenamente”, într-o perioadă în care ambiţiile teritoriale şi militare chineze îngrijorează tot mai mult atât ţările din Asia, cât şi Statele Unite.

China a păstrat, timp de mai mulţi ani, o tăcere absolută asupra acestui port-avion, care simbolizează ambiţia sa navală. Însă, televiziunea oficială chineză a difuzat, în iulie, imagini inedite ale portavionului, pe şantier.

Singurul oficial chinez care a vorbit despre acesta a fost comandantul Statului Major al Armatei Populare de Eliberare (APL), generalul Chen Bingde, într-un interviu publicat, la începutul lui iunie, de Cotidianul Comercial din Hong Kong.

Ambiţiile Beijingului în regiunile maritime din vestul Pacificului suscită îngrijorări tot mai mari, o serie de foste diferende teritoriale provocând, în ultimele luni, amplificarea unor tensiuni cronice între China şi unii dintre vecinii săi, ca Japonia şi Vietnamul.

Primul port-avion chinez, a cărui ieşire la apă era aşteptată cu mare interes de analiştii militari, riscă să afecteze imaginea pe care China vrea să o proiecteze despre ea, şi anume aceea a unei ţări paşnice, care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să pretindă hegemonia.

APL, cea mai mare armată din lume, este extrem de discretă cu privire la programele sale de modernizare, iar bugetul său a crescut în mod exponenţial.

La începutul lunii, Japonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ambiţiile militare tot mai mari ale Chinei, expansiunea sa maritimă către Pacific şi „lipsa de transparenţă” a bugetului Apărării.

China a reacţionat exprimându-şi „nemuţumire vehementă”, apreciind ca „iresponsabil” raportul anual al Japoniei asupra Apărării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă