3.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimul mort - un batran nevinovat

Primul mort – un batran nevinovat


Jean-Jacques Le Chenadec, in varsta de 61 de ani, este prima persoana ucisa in violentele din Franta, care au ravasit pentru a 11-a oara, in noaptea de duminica spre luni, Parisul si principalele orase. Protestatarii si-au reluat cu si mai multa furie atacurile, parca spre a-i submina autoritatea presedintelui Jacques Chirac, care a facut duminica seara, in premiera, un apel la calm si la restabilirea ordinii. Ieri, in timp ce erau contabilizate pagubele, apelurile clasei politice franceze au capatat un ton dramatic. Situatia este cu atat mai grava cu cat, pentru prima data, au fost incendiate masini la Bruxelles – un oras-simbol pentru UE si NATO – si la Berlin, presa internationala temandu-se ca revoltele din Franta ar putea fi „contagioase”.

Violentele din suburbii au provocat, duminica spre luni, mai cu seama in provincie decat la Paris, cele mai mari pagube de pana acum: peste 1.400 de vehicule incendiate, zeci de scoli si cladiri publice atacate. Un numar de 36 de politisti au fost raniti in luptele cu grupurile dezlantuite de la periferie, circa 400 de tineri fiind arestati. La Saint-Etienne, protestatarii au dat foc unui autobuz, ranind doua persoane. In Colombes, o suburbie din sud-vestul Parisului, un copil a fost ranit de pietrele ricosate dintr-un autobuz atacat. In flacari au fost si periferiile altor orase: Lille, Strasbourg, Toulouse, Nantes, Lyon si Marsilia.
„Cu fiecare seara, e din ce in ce mai multa violenta”, declara un comisar de politie din Paris. Cocteilurile Molotov, pietrele si rangile au fost, ca si pana acum, des utilizate de atacatorii cu cagule pe fata. Ca o noutate insa, zece ofiteri de politie au fost raniti, dintre care doi grav, de tiruri de arme de vanatoare cu bile. Fortele de ordine se tem ca tinerii, majoritatea imigranti de origine africana si araba, vor recurge in curand la arme sofisticate. Politistii cred ca atacatorii sunt instruiti de catre delincventii si liderii de bande din suburbii si ca, mai devreme sau mai tarziu, vor recurge la arme de foc si grenade.
De la inceputul violentelor, circa 5.000 de masini au fost incendiate, pagubele cifrandu-se la sapte milioane de euro. Dintre zecile de raniti, un pompier si o persoana handicapata au suferit arsuri grave, fiind loviti cu sticle incendiare. 1.220 de persoane au fost retinute, dintre care cel putin 200 au fost deferite justitiei, iar alte 20 au fost condamnate la cel mult un an de inchisoare.

Ucis in pragul casei

Pensionarul de 61 de ani Jean-Jacques Le Chenadec discuta, vinerea trecuta, cu un vecin in fata casei sale din Stains, o suburbie a Parisului, cand a aparut moartea. Un individ cu chipul acoperit a venit sa-l intrebe despre ce vorbeste. Cand a raspuns ca discuta despre masini, Le Chenadec a primit un pumn care l-a doborat. S-a lovit cu capul de caldaram, a intrat in coma, iar luni a murit la spital. Vaduva sa i-a cerut ministrului de Interne Nicolas Sarkozy sa-i prinda si sa-i pedepseasca pe vinovati.

Chirac, in criza

Partidul de dreapta Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, la putere) a chemat ieri la „unirea tuturor republicanilor” in fata „haosului” care ameninta Franta. Apelul intervine dupa o prima luare de pozitie, duminica seara, a presedintelui Jacques Chirac, care a subliniat ca „restabilirea sigurantei si a ordinii publice” reprezinta prioritatea absoluta. „Cei ce vor sa semene frica si violenta vor fi prinsi, judecati si pedepsiti”, a avertizat seful statului francez, la finalul unei reuniuni de criza cu premierul Dominique de Villepin si ministrii Internelor si Apararii.
Pe de alta parte, Uniunea organizatiilor islamice din Franta a emis un decret religios (fatwa) in care a condamnat „cu cea mai mare fermitate” violentele, cerand musulmanilor sa-si „calmeze furia”. Aceasta, in contextul in care premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca unul dintre motivele protestelor violente este interzicerea valului islamic in scolile franceze, o masura care a accentuat sentimentul imigrantilor de excludere din societate. „Am sustinut intotdeauna alianta civilizatiilor, pentru a apropia islamul de Occident, si am vrut sa se inteleaga cat de importanta este, in acest sens, aderarea Turciei la UE, dar unii nu au vrut sa auda, mai ales francezii”, a adaugat Erdogan. Prezent la Koln, el i-a indemnat pe imigrantii turci din Germania sa incerce sa se integreze mai mult in societatea-gazda.

Flacari la Berlin si Bruxelles

Cinci vehicule au fost incendiate, in noaptea de duminica spre luni, intr-un cartier sarac din Bruxelles, in apropierea garii principale. Autorii nu au fost prinsi. Politia nu crede ca exista vreo legatura intre aceste incidente si violentele din Franta. Tot cinci masini au ars, in aceeasi noapte, la Berlin, in cartierul Moabit. Nimeni nu a fost ranit, iar incendiatorii au reusit sa fuga. Cu o noapte inainte, la Bremen mai fusesera incendiate masini si cladiri nelocuite. Potrivit unui purtator de cuvant, „politia germana nu exclude posibilitatea ca raufacatorii sa fi vrut sa imite” imigrantii care actioneaza in suburbiile franceze. In acelasi timp, guvernul Germaniei considera ca violentele din Franta sunt „un avertisment pentru toate tarile democratice”, care trebuie sa continue eforturile de a-i integra pe imigranti.

„Este prea tarziu sa chemi pompierii”

Este concluzia ziarului spaniol „ABC”, in viziunea caruia, „de la Bordeaux la Nisa, de la Strasbourg la Rennes, Franta a fost cuprinsa de flacarile starnite de taciunii aprinsi ai resentimentelor rasiale pe care guvernul de Villepin a fost incapabil sa-i stinga”. „ABC” crede ca, „venita prea tarziu, o injectie cu bani facuta acestei clase defavorizate ar putea calma durerea, dar nu va vindeca rana”. Pesimism si in presa franceza. „Le Figaro” avertizeaza asupra unei „contaminari ingrijoratoare” cu violenta, iar „Le Monde” pune sub semnul intrebarii modelul social promovat de Franta: „O tara care se socoteste leaganul drepturilor omului si sanctuarul unui generos model social se dovedeste incapabila sa asigure conditii de trai decente pentru tinerii francezi” descendenti ai imigrantilor care au contribuit la succesul economic din perioada de dupa razboi. Ziarul berlinez „Die Tageszeitung” avertizeaza asupra unor revolte similare care ar putea izbucni in Germania, sustinand ca saracirea „tuturor sectoarelor populatiei” este o realitate comuna ambelor state. Publicatia critica politica sociala a „apartheid”-ului care afecteaza imigrantii si care reprezinta „o dogma” in intreaga Uniune Europeana. In fine, dar nu cel din urma, „The New York Times” remarca de peste Ocean „incapacitatea Frantei de a-i integra pe imigranti”.

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Jurgen Klopp, noul lider al cluburilor Red Bull! Ofertă surprinzătoare din Formula 1 înainte de preluarea funcției

Jurgen Klopp este pregătit să își înceapă noul rol de director general al cluburilor de fotbal deținute de Red Bull, începând cu 1 ianuarie....

Anca Todoni și Ana Bogdan și-au aflat programul de la Brisbane. Jaqueline Cristian debutează la Auckland

Anca Todoni și Ana Bogdan, calificate pe tabloul principal al turneului WTA 500 de la Brisbane, au aflat orele la care își vor disputa...
Ultima oră
Pe aceeași temă