12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăSpecialPrimul milion de carduri naţionale de sănătate va fi distribuit din septembrie,...

Primul milion de carduri naţionale de sănătate va fi distribuit din septembrie, cu 5 ani întârziere

Distribuirea primului milion de carduri naţionale de sănătate începe în septembrie, cu o întârziere de cinci ani, inscripţionarea unor date, cum ar fi grupa sanguină, bolile cu risc vital şi acceptul pentru donarea de organe fiind realizată doar cu acordul scris al posesorului, transmite Mediafax.

Ministerul Sănătăţii (MS) a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit Legii sănătăţii (nr. 95/2006), cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007. “Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat şi abia în septembrie 2012 va putea începe distribuţia acestui document medical”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Marius Filip.

Prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital şi la farmacie.

Noul proiect de act normativ îşi propune să rezolve controversata problemă legată de inscripţionarea pe card a unor informaţii medicale ale pacientului – grupa sanguină, RH-ul, bolile cu risc vital şi cele cronice de care suferă, dar şi acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe.

Astfel, potrivit proiectului MS, pacientul va completa în faţa medicului o declaraţie prin care precizează ce informaţii să fie trecute pe card. După completarea declaraţiei, medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare dată când pacientul se prezintă la cabinet.

“Este obligatoriu ca de fiecare dată când pacientul merge la un medic din sistemul public de sănătate să aibă cardul naţional de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi servicii medicale plătite de CNAS sau va trebui să achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar dacă este asigurat în sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazurin de urgenţă”, se arată în proiectul MS.

Cardul naţional de sănătate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2012, data emiterii se consideră a fi 1 ianuarie 2013.

“După tipărirea lor, documentele vor fi distribuite cetăţenilor de casele judeţene de sănătate. Acestea vor avea sarcina să ajungă la toţi asiguraţii înscrişi pe liste. Cardul va conţine, pe lângă nume şi prenume, un număr de asigurat, altul decât codul numeric personal. În plus, va avea un cip pe care vor fi trecute şi alte date medicale, toate opţionale”, a explicat medicul şef al CNAS.

Medicul de familie este cel care va inscripţiona şi va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul îşi dă acordul. Tot pe cip se va putea trece şi numărul de contact al unei persoane, în caz de urgenţă.

Valoarea unui card este doi euro, banii fiind plătiţi de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligaţi să achite contravaloarea acestuia, dacă solicită un nou document.

Potrivit proiectului de HG, Arad a fost desemnat judeţul în care va fi testat cardul naţional, acesta urmând să fie funcţional din 1 ianuarie 2013.

Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi dosarul electronic, fac parte din Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS.

 

Cele mai citite

Marcel Boloș, împins de Bolojan către Bruxelles

Lupta pentru fotoliile de europarlamentar au atins cote greu de imaginat atât la PSD, dar mai ales la PNL, și chiar dacă liberalii...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

Cel mai sensibil subiect al reuniunii lui Macron, la care a participat Iohannis. Ce țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

Cel mai sensibil subiect care s-a discutat la reuniunea de la Paris, din data de 26 februarie 2024, organizată de președintele Emmanuel Macron, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă