16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimul cimitir al militarilor români căzuţi pe frontul de la Stalingrad, inaugurat...

Primul cimitir al militarilor români căzuţi pe frontul de la Stalingrad, inaugurat în Rusia, de Ziua Armatei Române

Militarii români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial pe frontul de la Stalingrad vor fi comemoraţi, duminică, de Ziua Armatei Române, prin inaugurarea primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi fostei URSS, la Rossoşka, potrivit unui comunicat al Ambasadei Române la Moscova, remis redacţiei. 

La ceremonia care va fi deschisă de ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, vor participa oficiali din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, deputaţi în Parlamentul României, reprezentanţi ai Ambasadei României în Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război din România – inclusiv un fost militar român care a luptat pe front la Stalingrad, astăzi general în rezervă, istorici, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi mass-media, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, regionale şi locale ruse.

În cadrul manifestării va avea loc dezvelirea plăcii commemorative centrale a cimitirului militar, reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale unui număr de 10 eroi români identificate şi exhumate recent în regiune şi acoperirea simbolică a sicrielor acestora cu pământ adus din România special pentru această ceremonie, depuneri de coroane, jerbe şi flori la monumentele comemorative românesc, german şi sovietic din cadrul Complexului Memorial Rossoşka, precum şi consemnarea impresiilor participanţilor în Cartea Neuitării Eroilor României, confecţionată şi păstrată la Ambasada României în Federaţia Rusă.

Evenimentul va include şi un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi români, condus de ÎPS Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În vara-toamna anului 2014, Ambasada României a obţinut, cu sprijinul Asociaţiei „Voennîe Memorialî” din F.Rusă, aprobările legale ale autorităţilor din regiunea Volgograd pentru amplasarea cimitirului românesc în cadrul Complexului Comemorativ Multinaţional Rossoşka.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 421/10 iunie 2015, s-a aprobat finanţarea proiectului de amenajare a „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoşka, regiunea Volgograd, fostă Stalingrad/Federaţia Rusă, iar în urma semnării contractului economic între Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (România) şi Asociaţia „Voennîe Memorialî” (F.Rusă), în prima decadă a lunii iulie 2015 au început lucrările de construcţie a cimitirului.

În lunile august-octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări, care vor continua în campaniile anuale viitoare, în zona Volgograd şi Republica Kalmîkia din Federaţia Rusă. Astfel, osemintele militarilor români identificate în fostele cimitire de campanie sunt reînhumate în Cimitirul Românesc de la Rossoşka.

Cele mai citite

CSM București a învins Dunărea Brăila și câștigă Cupa României

CSM București a câștigat Cupa României la handbal feminin, învingând HC Dunărea Brăila cu scorul de 32-27 (17-13), în finala desfășurată duminică în Sala...

Tesla reduce prețurile unor modele în Europa, după ce a anunțat reduceri și în SUA

Tesla reduce prețurile unor modele în Germania și în alte țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat duminică un purtător de cuvânt,...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă