20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimii solicitanți de azil, transferați din Austria în Slovacia

Primii solicitanți de azil, transferați din Austria în Slovacia

Primii solicitanți de azil sirieni au fost transferați, joi, din Austria spre satul slovac Gabcikovo (în sud-vestul țării), în pofida opoziției exprimate de locuitorii săi, potrivit unei surse ministeriale citate de Agerpres.

În funcție de acceptarea sau nu a cererii lor de azil, acești 18 sirieni se vor întoarce în Austria, unde vor fi retrimiși într-o țară în afara UE, a indicat pentru agenția franceză de presă purtătoarea de cuvânt a Ministerului slovac de Interne, Michaela Paulenova. 

Austria și Slovacia s-au înțeles ca Bratislava să accepte să primească 500 de solicitanți de azil ‘în următorii doi ani’, potrivit dnei Paulenova, care a precizat că nu dispune de nicio informație suplimentară asupra numărului exact al migranților și nici despre data sosirii lor. ‘Aceasta depinde de Ministerul de Interne austriac’, a adăugat ea. 

Gabcikovo, un sat cu vreo 5.400 de locuitori, organizase în august un referendum local în care 97 % dintre votanți și-au declarat opoziția față de primirea solicitanților de azil, dar guvernul slovac ‘nu este obligat să acționeze conform rezultatelor acestuia’, a explicat purtătoarea de cuvânt. 

Coborând din autobuz, unul dintre solicitanții de azil a mulțumit ‘tuturor oamenilor de bine’ pentru posibilitatea de a rămâne în Slovacia, însă primirea din partea localnicilor a rămas rece, au relatat canale media locale. ‘Oricum, cine îi vrea aici ? Știu că nu eu !’, a scris pe Facebook localnica Beata Lelkes. 

Slovacia, țară cu 5,4 milioane de locuitori, respinge — ca și vecinele sale Ungaria, Cehia și Polonia — cotele obligatorii de repartizare a 160.000 de refugiați între țările membre ale UE. 

Cele mai citite

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

Irlanda amendează Meta cu 91 de milioane de euro pentru o încălcare a datelor din UEDublin, IRL – 27 septembrie 2024, ora 11:51

Un regulator irlandez care ajută la supravegherea protecției datelor în Uniunea Europeană a anunțat vineri că a amendat Meta, compania deținătoare a Facebook, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă