10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimii romani au inceput sa voteze in strainatate, la trei sectii din...

Primii romani au inceput sa voteze in strainatate, la trei sectii din Australia

Sectiile de vot din Canberra, Sydney si Melbourne s-au deschis duminica noapte, la ora 00.00, ora Romaniei (7.00, ora locala), astfel ca romanii care au resedinta sau domiciliul in Australia sau turistii de acolo sunt primii care pot merge la urne pentru a-i alege pe reprezentantii pentru PE, informeaza Newsin.

Decalajul orar dintre Romania si Australia este de sapte ore, astfel ca atunci cand in Romania a fost ora 00.00, la sectiile de vot din Australia a fost ora 7.00, iar urnele de vot de la sectiile de vot cu numerele 9, 10 si 11, din Canberra, Sydney, respectiv Melbourne, s-au deschis. Urnele din Australia vor fi primele care se vor inchide, la ora 14.00, ora Romaniei.

La alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, cand in Australia fusesera organizate patru sectii de vot (si la Brisbane in plus fata de cele trei de anul acesta), au mers la urne 79 de romani, in timp ce la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 au votat in Australia aproximativ 200 de romani.

Votul pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European se va desfasura, in strainatate, pe parcursul a 31 de ore si se va termina luni, 8 iunie, ora 7.00 (ora Romaniei), pe coasta de Vest a Americii (sectiile de vot de la Los Angeles, Las Vegas si Portland).

Pana cand se vor deschide sectiile de votare din Romania, romanii din zeci de state au deja posibilitatea sa mearga la urne. Astfel, in cursul noptii se vor deschide pe rand toate sectiile de votare din tarile care se afla in emisfera estica a globului si astfel au un fus orar avansat fata de cel al Romaniei.

Duminca la ora 1.00 urmeaza sa se deschida sectia nr. 58 din Tokyo (Japonia), dar si cea din Seul (Coreea de  Sud) si Phenian (Coreea de Nord). Apoi, urmeaza tari ca Filipine, Malaysia, China, Singapore, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Turkmenistan, Uzbekistan, Pakistan. Tot inainte de Romania se vor deschide si sectiile din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abu Dhabi, Dubai, Iran, Rusia, Maroc, Etiopia, Irak, Kenya, Kuwait si Qatar.

Odata cu votul din tara noastra, va debuta votul si pentru romanii care se afla in alte 17 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. La o ora dupa inceperea scrutinului in Romania, sunt asteptati la vot si romanii din majoritatea statelor UE, cu precadere cei din Italia si Spania, tari unde se afla concentrate cele mai mari comunitati de romani din Europa de Vest. Ultimele sectii de vot care se vor deschide vor fi cele de pe coasta de vest a Americii. Astfel, duminica la ora 19.00, ora Romaniei, se vor deschide sectiile de vot din Los Angeles, Las Vegas si Portland.

Statisticile de la ultimele scrutine arata o prezenta destul de scazuta la vot a romanilor din strainatate al caror numar este estimat, potrivit anumitor surse, la circa trei milioane de persoane. La alegerile generale din 2004 s-au prezentat la urne aproape 39.000 de romani de pe tot globul, in 142 de sectii de vot. Pentru referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, au votat peste 75.000 de romani din strainatate, pentru  europarlamentarele din noiembrie 2007 au votat numai 21.000 de romani, iar la cele mai recente alegeri legislative (30 noiembrie 2008) au votat 24.000 de romani.

Majoritatea voturilor din diaspora in 2008 s-au inregistrat in Spania, unde au votat 6.200 de romani, in Italia, unde 3.800 de romani si-au exprimat optiunea, in SUA, unde s-au inregistrat 2.500 de voturi, si in Republica Moldova, unde au votat 2.300 de romani.

Ministerul de Externe, care a inceput pregatirile pentru europarlamentare cu doua luni inainte, a distribuit 400.000 de buletine de vot si a organizat in strainatate 190 de sectii, cu noua mai multe decat la europarlamentarele din 2007,dar cu 31 mai putine decat la alegerile parlamentare din 2008. Ministerul a distribuit si 200.000 de timbre autocolante, 1.000 de stampile «votat », 190 de stampile de control, plus modelele de procese verbale de constatare a rezultatelor, model de liste electorale si materiale promotionale.

Dintre cele 190 de sectii de vot organizate, cele mai multe sunt in Europa, dar ca numar de birouri de vot in acelasi stat se detaseaza SUA, unde vor exista 19 sectii de vot, in timp ce in Italia sunt organizate 16 si in Spania – noua.

La alegerile europarlamentare de duminica vor putea vota toti romanii din strainatate, inclusiv turistii, pe baza pasaportului sau a buletinului, iar cei care au resedinta sau domiciliul in alte state pot vota pentru candidatii statului respectiv, pierzand astfel dreptul de a alege candidati romani.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă