-0.6 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimarul Ontanu ia pamanturile nevazatorilor (VIDEO)

Primarul Ontanu ia pamanturile nevazatorilor (VIDEO)

Terenurile date in folosinta asociatiei si scolii de nevazatori din cartierul Vatra Luminoasa sunt luate bucata cu bucata de Primaria Sectorului 2 si transferate intr-o forma sau alta in proprietate privata. Valoarea acestor terenuri este foarte mare, fiind amplasate in apropierea Stadionului National, intr-o zona cu potential imobiliar excelent. Ultima lovitura primita de nevazatori a fost pierderea terenului de sport al scolii, ce i-a fost dat in compensatie unui fost proprietar, care imediat l-a vandut mai departe. "Romania libera" a intrat in posesia unor documente din care rezulta ca pe acest loc se va construi un centru de afaceri. Din acest motiv, reprezentantii Asociatiei nevazatorilor sunt convinsi ca lucrurile nu se vor opri aici si ca vor urma si alte deposedari. Terenurile de la Vatra Luminoasa au fost cumparate special de Casa Regala la inceputul secolului 20 in scopul de a edifica pe ele asezaminte pentru nevazatori. Ulterior, Regele Carol I a donat statului aceste asezaminte cu speranta ca destinatia initiala a pamanturilor va fi pastrata. Regimurile care au urmat au tot "muscat" din asezamant si au construit Stadionul National, depouri, locuinte sau fabrici.
Dupa 1989, terenurile au intrat in administrarea Primariei Sectorului 2, care, in mai multe randuri, le-a schimbat destinatia.

De aproximativ trei ani, membrii Asociatiei Nevazatorilor de la Vatra Luminoasa simt cum le fuge – la propriu – pamantul de sub picioare. Consiliul Local al Sectorului 2 a adoptat mai multe hotarari prin care preia din terenurile date in folosinta atat asociatiei, cat si scolii de Nevazatori din zona si le da unor persoane private. Ultima dintre aceste decizii vizeaza chiar terenul de sport al scolii, acolo unde copii obisnuiau sa bata mingea. Parerea generala a nevazatorilor este ca deposedarile de teren vor continua pentru ca zona – in imediata apropiere a Stadionului National – este foarte atractiva din punct de vedere imobiliar si, in plus, au auzit pronuntandu-se nume grele care ar fi interesate sa construiasca aici centre de afaceri si chiar hoteluri.

Mostenirea Reginei Elisabeta

Terenurile au fost cumparate de Casa Regala a Romaniei cu scopul declarat de a construi pe ele asezaminte pentru nevazatori. Regina Elisabeta a achizitionat in 1901, in estul Bucurestiului, 26 de hectare (altii pretind ca a fost vorba doar de 12,5 hectare) – povesteste Radu Sergiu Ruba, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Cinci ani mai tarziu, in 1906, Regina Elisabeta a infiintat Societatea Orbilor "Vatra Luminoasa", organizatie ce a ridicat apoi, din sumele colectate, o scoala primara pentru copii si un azil pentru adultii fara vedere.

De la acest asezamant isi trage numele si actualul cartier Vatra Luminoasa – sustine Ruba. In 1909, azilul a trecut in proprietatea statului ca urmare a scrisorii adresate de Regele Carol I presedintelui Consiliului de Ministri: "Regina, iubita mea sotie, indemnata de o compatimire adanca pentru cei suferinzi, a luat acum cativa ani initiativa intemeierii unui azil pentru orbi, sub numele «Vatra Luminoasa». (…) Pentru indeplinirea acestei opere umanitare s-au inchiriat case, in care s-a gazduit un numar insemnat de orbi si s-au infiintat ateliere de tot felul, spre a-i deprinde la meserii, astfel ca prin munca sa-si poata castiga painea lor (…). Am crezut cu cale, Regina si eu, spre o mai sigura indeplinire a tintei urmarite, ca acest azil sa treaca asupra statului".

Regimurile care au urmat au tot muscat din asezamant, pe el construindu-se Stadionul National si complexul sportiv, depouri, locuinte, fabrici. Dupa 1989 a mai ramas in folosinta doar o suprafata ce depasea cu putin 6 hectare – 14.400 metri patrati – in folosinta Asociatiei Nevazatorilor, alti 50.000 de metri patrati fiind consemnati in administrarea scolii pentru Orbi "Regina Elisabeta". Suprafata terenului scolii a fost redusa ulterior la 26.000 de metri patrati dupa ce Oficiul de Cadastru a constatat o "eroare" in evidente.

Casa pentru seful Serviciului de Cadastru de la sectorul 2
In urma cu trei ani, Asociatia Nevazatorilor a cedat de bunavoie jumatate din suprafata in folosinta, de 14.400 mp, pentru ca administratia locala sa poata construi o biserica acolo, cu conditia – sustine presedintele asociatiei – ca jumatatea ramasa sa-i revina, pentru a construi un centru de reabilitare pentru persoanele care au dobandit handicapul la varste mature (cecitate dobandita). Romania este singura tara europeana civilizata care nu are un astfel de centru. Biserica a fost ridicata, iar in prezent langa aceasta se construieste o impunatoare casa parohiala pentru preot si sotia acestuia, Dalia Stegarus, care "in mod intamplator" este chiar seful Serviciului de Cadastru al Primariei Sectorului 2.
Primarul si-a incalcat insa promisiunea. Dupa ce initial aprobase darea in folosinta gratuita, in favoarea Asociatiei Nevazatorilor, a suprafetei de 7.200 metri patrati, pentru 49 de ani, Neculai Ontanu a propus – iar Consiliul Local a aprobat – reducerea suprafetei de la 7.200 mp la numai 2.411 metri patrati.

Ultima lovitura: terenul de sport al scolii

Nu doar terenurile asociatiei sunt in pericol ci si ale scolii de Nevazatori "Regina Elisabeta". La sfarsitul saptamanii tre-cute, un grup de muncitori a intrat si a inceput lucrarile pe terenul de sport al scolii de Nevazatori "Regina Elisabeta". Somati de conducerea scolii sa-si justifice actiunea, reprezentantul muncitorilor a prezentat acte din care reiesea ca sunt cumparatorii terenului cu care fusesera improprietariti urmasii lui Maximilian Tonolla, unul dintre fondatorii Circului de Stat. Mostenitorii au primit aceste terenuri in compensatie pentru altele, care nu au putut fi retrcedate in natura.

Potrivit documentelor aflate in posesia "Romaniei libere", improprietarirea pe terenul smuls scolii a fost facuta la propunerea Subcomisiei Sectorului 2 de aplicare a legilor fondului funciar, condusa de primarul Neculai Ontanu. In document se sustine ca suprafata de peste 8.000 mp este libera de constructii si ca o portiune de teren e utilizata de locuitorii din zona ca teren de fotbal. (Vezi facsimil)
Cadrele didactice spun ca, dimpotriva, terenul (n.r. – care figureaza in documentele de cadastrru drept teren de sport, nu cum e prezentat in documentul subcomisiei) este foarte important pentru scoala. "Copiii cu deficiente de vedere au si ei nevoie de miscare. Au o minge speciala, cu un fel de clopotei, dupa care alearga. Daca ne-au luat terenul, ramanem doar cu o sala de sport. Aceasta are stalpi pe mijloc, de care copiii s-ar putea oricand lovi, cu toata supravegherea. stiu ca valoarea terenului de aici creste pe zi ce trece, dar credeam ca Romania doreste integrarea celor cu deficiente grave, chiar totale, ale vederii. Copiii normali care nu doresc sau nu pot sa invete pot ajunge gradinari, barmani sau soferi. Copiii nevazatori au mult mai putine optiuni pentru viitor, iar acest asezamant ii pregateste pentru a-si ocupa un loc in societate. Avem in prezent 360 de copii din toata tara; daca se continua in acest ritm, nu stiu unde se va ajunge", ni s-a destainuit unul dintre profesori, si el lipsit de vedere.

Gigi Becali a fost si el interesat de terenuri

Gigi Becali a fost si el pe fir, chiar inainte de urmasii lui Tonolla. El a fost reprezentantul legal al lui Alexianu serban Sorin Alexandru si a revendicat – coincidenta – aceleasi terenuri. Gigi Becali a renuntat insa la pretentiile asupra acestor terenuri printr-o declaratie notariala inregistrata la Primaria Sectorului 2, in luna mai a anului trecut. Doua saptamani mai tarziu, urmasii familiei Tonolla au fost improprietariti. Gigi Becali nu a putut fi contactat pentru a ne spune cum sau in ce conditii a renuntat la revendicari.

 

HOTARARE

» Consiliul Local a aprobat planul unui centru de afaceri
Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat un PUD (plan urbanistic de detaliu) de construire a unui centru de conferinte si afaceri chiar pe terenurile care le-au apartinut odinioara nevazatorilor. Adriana Bagdasar, arhitectul-sef al sectorului 2, nu a putut sa ne explice cum de s-a elaborat acest PUD pentru un imobil cu doua subsoluri si trei pana la sase etaje pe un teren incadrat in planul urbanistic general (PUG) ca "V1a", spatiu pe care este interzisa ridicarea unor astfel de constructii. Adriana Bagdasar sustine ca terenul a fost dintotdeauna in domeniul privat al municipalitatii si ca toate actiunile desfasurate de primarie sau de Consiliul Local al Sectorului 2 au fost legale. Primarul Neculai Ontanu a refuzat sa comenteze.
Catalin Deaconescu, prefectul municipiului Bucuresti, promite ca va cere verificarea tuturor actelor. "La data la care au fost improprietariti urmasii lui Tonello, prefect si sef al comisiei era Mioara Mantale. Vom analiza din nou legalitatea tuturor actelor si, daca se constata ca sunt nelegale, vom cere in instanta anularea acestora", spune prefectul.

 

Urmariti declaratii si in materialul video al agentiei NewsIn.

Cele mai citite

Putin împlinește 25 de ani de domnie absolută pe 31 decembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii,...

IMM România avertizează: Ordonanța Austerității amenință economia cu falimente în lanț și pierderi masive de locuri de muncă

Organizația reproșează Guvernului PSD-PNL-UDMR lipsa de consultare cu mediul de afaceri și absența unui studiu de impact privind noile măsuri fiscale Consiliul Naţional al Întreprinderilor...

Rețeta unui an norocos: simboluri din casă și din buzunar

Dacă ai bani în noaptea de Revelion, vei atrage stabilitatea financiară pe tot parcursul anului Noaptea de Revelion este încărcată de simboluri și tradiții menite...
Ultima oră
Pe aceeași temă