1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimarul interimar al Capitalei cere demisia șefului RADET

Primarul interimar al Capitalei cere demisia șefului RADET

Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a anunţat, vineri seară, că cere demisia șefului Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET), informează Mediafax.

Edilul capitalei a susținut că autoritățile ar trebui să se efectueze controale la RADET, ELCEN şi ANRE, deoarece este nevoie de o imagine clară privind activitatea celor trei companii. Între timp, el a asigurat  locuitorii Capitalei că nu vor avea probleme cu căldura în această iarnă.

Primarul interimar, Ştefănel Dan Marin, a precizat că este anormal ca energia termică să coste mai mult şi ca energia electrică produsă de o entitate de stat e mai scumpă decât serviciile oferite de companiile private, astfel că se poate vorbi despre un ”prejudiciu”.

Citește și:  Primarul interimar al Capitalei, ieșire nervoasă la radio, cu privire la RADET

„Dacă s-ar face un control la Electrocentrale s-ar putea constata că s-a produs un mare prejudiciu”, a spus Ştefănel Dan Marin. Mai mult, el a sugerat că un control la Autoritatea națională de reglementare în domeniul energiei (ANRE) va dezvălui ”mari surprize”.

Totodată, edilul a anunțat că RADET nu mai are autorizaţie de la Autoritatea națională de reglementare pentru serviciile comunitare de utilități publice (ANRSC) să funcţioneze și a adăugat că „RADET funcţionează pe lângă parametri”.

Edilul interimar al Capitalei a dat asigurări că Bucureștiul nu va rămâne fără căldură, în această iarnă, întrucât a luat măsuri pentru prevenirea potențialelor probleme.

„Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic întrucât în urmă cu o lună şi jumătate am cerut guvernului să aloce 300 de milioane de lei din fondul de rezervă ca ajutor pentru combustibil”, a spus primarul general interimar, adăugând că în urmă cu două săptămâni a fost aprobată o Ordonanţă de Guvern care permite împrumuturi de la trezorerie pentru completarea necesarului.

Citește și: Schimb de replici dur între ministrul Energiei și președintele RADET

Totodată, primarul interimar a vorbit despre împrumutul cerut de RADET, el a precizat că  pe suma „pe cei 248 de milioane de lei nu va scrie destinaţie penalităţi sau datorie, ci aceşti bani vor merge către furnizori care trebuie plătiţi. Dacă ELCEN consideră acei bani ca penalităţi din datorie nu am o problemă dacă îşi plătesc furnizorii”.

Un alt subiect abordat de Ştefănel Dan Marin. a fost legat de demisia conducerii RADET, pe care o va cere în şedinţa ordinară, de la finalul lunii noiembrie. 

El a mai precizat că la începutul anului 2015 Primăria Capitalei a alocat RADET suma de 570 de milioane de lei care a fost suplimentată la rectificare cu încă 73 de milioane, ceea ce înseamnă că practic suma care trebuie alocată în acest an este 643 de milioane de lei.

Primarul general interimar a spus şi că până în prezent PMP a alocat către RADET 582 de milioane de lei şi mai rămâne un rest de plată de 60 de milioane, iar mare parte din această sumă adică aproximativ 20 de milioane de lei ar fi reprezentată de salarii.

Citește și: ELCEN vrea eșalonarea datoriilor la Romgaz

„Voi aloca suma de 60 de milioane astfel încât să nu mai existe declaraţii iresponsabile, inclusiv din partea ELCEN”, a adăugat Ştefănel Dan Marin.

Primarul a mai spus că ELCEN a propus intrarea în insolvenţă a RADET, dar că în acest moment el nu este de acord cu acest lucru.

Edilul interimar a adăugat că fondurile pentru cele zece lucrări invocate de RADET nu mai sunt necesare în acest moment întrucât astfel de lucrări s-ar întinde până în una ianuarie şi ele nu pot fi executate în timpul iernii.

În plus, chiar dacă aceste lucrări ar fi fost finalizate în sistem oricum ar fi existat în continuare pierderi de 1000 de tone.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, vineri, că bucureştenii ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână dacă CGMB nu va aproba în şedinţa de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

Dumitraşcu a precizat că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

Citește și: Șeful RADET avertizează: Bucureștenii pot rămâne fără apă caldă și căldură

„Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii”, a declarat Dumitraşcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, nu va înţelege să introducă în prima şedinţă a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgenţă, căldura şi apa caldă pentru bucureşteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerţie.

Dumitraşcu a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o şedinţă extraordinară, dar, în ciuda discuţiilor care au existat cu primarul Ştefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET. În schimb în şedinţa de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutaţi pentru a fi alocaţi RADET.

Citește și: Capitala s-ar putea împrumuta ca să asigure furnizarea căldurii

Gabriel Dumitraşcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat şi bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

El a mai precizat că RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

Dumitraşcu a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

Preşedintele CA al RADET a mai spus şi că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferenţă la subvenţie neacordată în ultimii ani şi 236 de milioane de la Primăria Capitalei. Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniştit până în primăvară.

 

Cele mai citite

Noul lider al Siriei promite centralizarea armamentului sub controlul statului

Ahmed al-Shareh, noul lider al Siriei, a anunțat că toate armele din țară vor fi plasate sub controlul statului, marcând un pas semnificativ în...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă