15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul din Miercurea Ciuc a DEMISIONAT din funcţie. El a fost trimis...

Primarul din Miercurea Ciuc a DEMISIONAT din funcţie. El a fost trimis în judecată pentru ABUZ în serviciu

Primarul suspendat al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, a demisionat din funcţie, informează Mediafax.

Anunțul a fost făcut de avocatul lui Raduly, Milu Timoce, care a declarat că edilul a demisionat “din onoare şi moralitate”.

“Dânsul mi-a comunicat că, începând de astăzi (miercuri – n.r.) și-a depus demisia din calitatea de primar al municipiului Miercurea Ciuc, apreciind că este un gest de onoare și de moralitate în contextul în care DNA a dispus trimiterea în judecată pentru presupuse fapte de corupție”, a declarat avocatul.

Citește și: DEZVĂLUIRI din rechizitoriul primarului din Miercurea Ciuc. Intervențiile vicepreședintei UDMR pentru extinderea sediului de partid

El a adăugat că a discutat cu Raduly despre demisie încă de săptămâna trecută, când primarul i-a spus că indiferent ce se va întâmpla cu dosarul va pleca din funcţie.

La rândul său, viceprimarul Antal Attila a declarat că un reprezentant al familiei Raduly a depus, miercuri, la Primărie “un înscris” de o pagină și jumătate, pe care încă nu l-a citit.

În decembrie 2013, Raduly declara, într-un interviu acordat portalului de știri în limba maghiară “Szekelyhon.ro” că “orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale, dar o persoană publică, atunci când este trimisă în judecată, trebuie să își dea demisia”, referindu-se la președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care tocmai fusese trimis în judecată.

Atribuțiile primarului Raduly Robert-Kalman, dar și ale viceprimarului Szoke Domokos, și el trimis în judecată, au fost preluate, începând din 14 mai, de viceprimarul Antal Attila.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Viceprimarul din Miercurea Ciuc: ”Și de aceea am dat drumul la asta, ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu?”

Procurorii DNA au dispus, miercuri, trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Raduly Robert-Kalman, primar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese şi a lui Szoke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, la data faptelor, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriu, procurorii arătau că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor dintre Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.

Conform sursei citate, în perioada 2007-2011, primarul Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general făcute de această firmă. Plățile nejustificate s-au făcut în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea Ciuc şi SC Topo Service SA, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 de lei, majorat la 961.304 de lei prin act adițional.

Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară în municipiul Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate, potrivit procurorilor DNA.

Totodată, în rechizitoriu se arăta că, în cursul anului 2014, viceprimarul Szoke Domokos a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract de închiriere ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

În 22 iunie 2014, Szoke Domokos a fost solicitat de persoana respectivă să altereze conținutul contractului de închiriere, pentru a permite chiriașului să subînchirieze parte din imobil, încălcându-se astfel prevederile contractuale inițiale, adoptate printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În acest sens, Szoke a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidenţă a patrimoniului, concesionări şi închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicţia subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut.

Ulterior, în 2 iulie 2014, Szoke Domokos, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi în mod nelegal, a aprobat două contracte de subînchiriere încheiate de firma omului de afaceri cu două societăţi comerciale, arată sursa citată.

De asemenea, conform procurorilor, în cursul anului 2011, Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de Primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare a unei zone verzi, în valoare estimată de 1.320.170 de lei, a acceptat și a declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru o suprafață de teren mai mare decât cea reală.

În perioada 2014-2015, Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea Primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal de la domiciliile lor din Miercurea Ciuc în diferite locații din țară. Cheltuielile cu combustibilul, imputate Primăriei Miercurea Ciuc, constituie prejudiciu material cauzat instituției publice, se mai arăta în comunicatul DNA.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin lui Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În 14 mai, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, și viceprimarul Szoke Domokos, arestaţi la domiciliu în dosarul în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie, au fost suspendaţi din funcţii, prin ordine ale prefectului județului Harghita.

Ordinele de suspendare a primarului Raduly Robert Kalman și a viceprimarului Szoke Domokos au fost emise de către prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, a comunicat că faţă de cei doi s-a dispus măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

La sfârșitul lunii aprilie, anchetatorii i-au dus pe Raduly Robert Kalman și pe Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrală, după ce au făcut percheziţii la locuințele acestora și la sediul Primăriei Miercurea Ciuc. Ulterior, primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu şi conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz în serviciu şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Tribunalul București a decis apoi ca Raduly Robert Kalman şi Szoke Domokos să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

 

 

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...
Ultima oră
Pe aceeași temă