10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul de la Iași, Mihai Chirica, a recunoscut că este inculpat în...

Primarul de la Iași, Mihai Chirica, a recunoscut că este inculpat în dosarul Skoda. S-au cumpărat mașini pentru Poliția Locală dar le foloseau șefii din Primărie

Primarul Mihai Chirica a recunoscut, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că are calitatea de inculpat în dosarul "Skoda", instrumentat de procurorii anticorupție, informează Agerpres.

Întrebat de jurnaliști dacă are sau nu calitatea de inculpat, Mihai Chirica a recunoscut că i s-a schimbat calitatea de martor în cea de inculpat în dosarul ca vizează achiziția, în mai 2013, a unor autoturisme marca Skoda pentru dotarea Poliției Locale, mașini care în realitate, potrivit procurorilor DNA, ar fi fost folosite de cei aflați la conducerea Primăriei Iași.

"În momentul de față, față de ceea ce v-am spus, rămân în continuare atașat ideii că adevărul trebuie aflat și dreptatea trebuie făcută prin mijloacele prevăzute de justiție. E clar că nu voi obstrucționa nicio situație legală referitoare la acest lucru. Da, este adevărat. (…) Nu pot evita ieșirea în spațiul public motivat de o chestiune care vizează justiția. Este adevărat că mi s-a adus și acest statut. Așa este și normal. Sunt zece angajați ai Primăriei despre care eu știu că nimeni nu a dus nicio mașină acasă, nu a utilizat nimeni vreun vehicul în scop personal, toți și-au justificat, să spunem, prezența în actul de funcționar public, așa cum scrie în raport, să își facă treaba. Ceea ce s-a întâmplat și cu mine în calitate de viceprimar", a declarat primarul Mihai Chirica.

El a făcut referire și la faptul că, deși era viceprimar, nu era ordonator principal de credite.

"Nu am decis sub nicio formă în mod direct, personal, pentru cineva anume. Niciuna dintre iubitele mele nu și-a cumpărat Skoda. Ca urmare, nu am nicio emoție din acest punct de vedere, dar trebuie să se facă lumină, pentru că acolo sunt colegi care lucrau alături de mine, funcționari din Primărie, contabili, directori economici, directori tehnici și alții. Nici lor nu le e comod să discute pe un asemenea subiect. Nici eu nu o voi face. Trebuie să își găsească fiecare rolul și adevărul în fiecare situație care atrage atenția asupra unui organ de anchetă penală. În situația de față vorbim de 'marele' dosar Skoda, autovehicule care de altfel nici nu mai sunt la noi, ci sunt predate operatorului de leasing", a declarat primarul Chirica.

Întrebat dacă procurorii anticorupție i-au pus sechestru pe bunuri, edilul a evitat să ofere un răspuns concret.

"E un subiect care stârnește curiozitatea din ce în ce mai mult. Este lege. Nu se poate aplica Legea 78 fără punerea de sechestre. O parte dintre ele au fost și ridicate între timp, tot la propunerea judecătorilor. Prin urmare, s-au și pus, s-au și scos, se continuă", a declarat Mihai Chirica.

Declarațiile se referă la un dosar instrumentat de DNA privind achiziția în mai 2013, în sistem leasing, a patru autoturisme pentru dotarea Poliției Locale, mașini care ar fi fost folosite de cei aflați la conducerea Primăriei Iași.

Chirica este cel care, în calitate de viceprimar, ar fi semnat, în baza unei delegații primite de la primarul de la acea vreme, Gheorghe Nichita, caietul de sarcini aferent acestei achiziții.

Documentele ar mai fi fost semnate și de directorul de investiții din cadrul Primăriei Iași, Dumitru Tomorug, dar și de fostul șef al Serviciului Administrativ, Eugen Chișcă.

După finalizarea procedurii de achiziție, a cărei valoare a fost de 419.000 de lei, la Iași au ajuns patru mașini, la volanul uneia dintre ele fiind văzută Adina Samson, fosta iubită a lui Gheorghe Nichita.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă