6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV. Cum au „ars” 7,5 milioane de euro de la o...

EXCLUSIV. Cum au „ars” 7,5 milioane de euro de la o țigară

Dosarul în care primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a fost ridicat de procurorii DNA Galați datează din 2010, când Primăria Brăila ar fi forțat acordarea unui contract de 30 de milioane de euro firmei Tancrad SRL Galați, societate la care îndesa contractele de asfaltări și fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

De altfel, în august 2014 acesta din urmă a fost arestat la cererea DNA pentru că a acordat Tancrad mai multe contracte prin întocmirea caietelor de sarcini astfel încât acestea să fie câștigate preferenția. Societatea a și fost inculpată, ca persoană juridică, în dosarul la DNA al fostului președinte al CJ Brăila. Acum, primarul Aurel Simionescu este acuzat că a făcut același lucru, Primăria întocmind caietul de sarcini pentru contractul lucrărilor de modernizare a Bulevardului Dorobanți, de 30 milioane de euro, astfel încât câștigătorul să fie tot Tancrad.

Un contract vânat de toți marii asfaltatori

Anunțarea licitației pentru proiectul „Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor” a iscat interesele tuturor marilor firme de asfaltări. La prima licitație s-au prezentat 18 firme, printre care Euro Construct (Golden Blitz), Pa&Co International, a lui Căşuneanu, şi Vega 93, a lui Cornel Istrate. Şaisprezece firme, Tehnologica Radion, Max Boegl, Tancrad, Swietelsky Baugesellschaft, Euro Construct Trading , Arcada Company, Leonhard Weiss GmbH & Co, Alpine Bau GmbH, Mari Vila Com, Delta ACM 93, Condurii Şulţ, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA, Apolodor Com Impex SRL, Dimar SRL, s-au asociat în grupuri şi au depus 7 oferte.

Ulterior, Drum Art București şi Pa&Co International au contestat procedura şi nu au mai depus oferte.

Prima licitaţie a fost câştigată de asocierea Mari Vila Com SRL, Delta ACM 93 SRL şi Condurii Şulţ SRL. A fost contestată şi a urmat a doua licitație, la care Primăria Brăila a dat câştigătoare o asociere de firme PSD şi PDL: Tancrad SRL Galaţi, care face parte din clientela PSD, combinată cu Euro Construct Trading, din clientela PDL, plus Max Boegl şi Swietelsky Baugesellschaft. Şi a doua licitaţie a fost contestată, dar Curtea de Apel Galaţi a respins contestaţia şi Primăria Brăila a încheiat contractul nr 44.878/22.12.2010, în valoare de 99.992.906 lei fără TVA, cu asocierea Max Boegl–Tancrad–Swietelsky-Euro Construct.

Prevederi abuzive

Licitația a fost câștigată de Tancrad și celelalte firme din asociere în baza unor prevederi abuzive din caietul de sarcini, care descalificau ceilalți ofertanți, au considerat procurorii. În timp ce lucrările erau în desfășurare, Autoritatea de Audit din cadrul MDRT a efectuat un control la proiectele finanţate prin Axa II a POR, și s-a descoperit că la modernizarea Bulevardului Dorobanți fusese o licitaţie cu dedicaţie, pentru că prin caietul de sarcini întocmit de Primăria Brăila le fuseseră impuse participanţilor la licitaţie mai multe criterii restrictive, care înclinau balanţa în favoarea câştigătorilor. Spre exemplu, una din prevederi le impuneau ofertanţilor să facă dovada deţinerii unor staţii de betoane şi mixturi asfaltice la o distanţă de 80 km în jurul Brăilei. Această prevedere avantaja firmele din Brăila şi Galaţi, dar în primul rând Tancrad SA, care are o stație la Baldovinești, județul Brăila, la distanțe de 7 km de Galați și Brăila.

Măsura drastică

Controlul a fost urmat de o măsură drastică: Ministerul Dezvoltării Regionale a scăzut cu 25% finanţarea alocată de UE pentru modernizarea Bulevardului Dorobanţi. Pentru Primăria Brăila asta înseamnă o pierdere de 7,5 milioane de euro. Primarul Aurel Simionescu a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a respins acţiunea municipalității ca neîntemeiată. Primăria Brăila a înaintat recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar la termenul fixat juriştii autorității locale nu s-au prezentat la instanţă. Explicaţia a fost stranie. Aurel Simionescu a explicat că citaţia de la ÎCCJ a ajuns pe biroul secretarului Primăriei Brăila, Mircea Fudulaiche, care are în subordine şi Direcţia Juridică. În iunie 2012, hârtiile de pe biroul lui Fudulaiche s-au aprins de la o ţigară uitată aprinsă şi printre alte hârtii a ars şi citaţia în cauză. Apoi, Fudulaiche a uitat că a primit documentul, iar şefa serviciului juridic, Agelica Bratu, a uitat să verifice pe portalul ÎCCJ care e situaţia în procesul de 7,5 milioane euro. Ulterior, juriștii au cerut repunerea cauzei pe rol, dar instanța supremă a respins cererea. Primarul Aurel Simionescu a găsit soluția acoperirii pagubei printr-un împrumut de 10 milioane de euro angajat de primărie. Acesta este, de altfel, prejudiciul pe care îl impută acum procurorii DNA. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă