În Dorohoi, oraş în care inundaţiile au ucis recent şase oameni, 176 de case distruse de ape vor fi reconstruite pe vechile amplasamente.
Şase oameni din oraşul botoşănean Dorohoi au murit, într-o singură noapte, în inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie, iar sute de locuinţe au fost făcute una cu pământul. Oamenii şi-au revenit cu greu din şoc, iar zilele acestea au început să-şi reconstruiască casele distruse de ape. Mai bine de jumătate din locuinţele afectate sunt reconstruite tot pe vechile amplasamente. Reconstrucţia se face chiar cu avizul Primăriei Dorohoi. Potrivit primarului acestui municipiu, Dorin Alexandrescu, există un studiu de specialitate efectuat la Iaşi care stabileşte gradul de risc de inundaţii în zonele afectate de viiturile de la sfârşitul lunii iunie, precum şi un aviz al Administraţiei Bazinale de Ape Prut-Bârlad care permite reconstrucţia pe vechile amplasamente. „Există o zonă de risc cu 5% şi una cu 1%. În prima zonă există riscul de inundaţii cam la 20 de ani, iar la cealaltă la 100 de ani. (…) Casele reconstruite pe vechile amplasamente fac parte din zona cu risc de 1%, nu avem nici una în zona cu risc de 5%”, a declarat primarul. Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Ape Prut-Bârlad, Dan Buruiană, îl contrazice însă pe primar. „Noi şi Primăria Municipiului Dorohoi am purtat mai multe discuţii despre ceea ce pot ei face, despre condiţiile reconstruirii pe vechile amplasamente pentru fiecare obiectiv în parte. Până acum nu s-a emis nici un aviz, nici o emitere de amplasament pentru că nici nu s-a cerut aşa ceva, au fost simple discuţii informale”, a declarat Dan Buruiană.
La rândul său, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii din Botoşani, Ioan Ciobanu, asigură că nu se reconstruiesc case în zona cu risc de 5%. Nici primarul Dorohoiului, nici directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani şi nici un alt specialist însă nu pot garanta că inundaţii de genul celor produse în acest an nu se vor repeta cu o frecvenţă mai mare decât cea prognozată. Inundaţiile din Dorohoi de la sfârşitul lunii iunie au distrus 306 case. Potrivit primarului, 100 de case vor fi reconstruite pe un nou amplasament, pus la dispoziţie de Primărie, 176 de case vor fi reconstruite pe vechile amplasamente, iar 30 dintre acestea nu vor fi reconstruite deoarece proprietarii consideră că nu au suferit pagube majore.
Codurile primarului
Imediat după inundaţii, localnicii din Dorohoi au reclamat că nu au fost avertizaţi din timp că vor fi loviţi de ape. Primarul oraşului, Dorin Alexandrescu, a recunoscut, într-o primă fază, că habar nu avea ce o să urmeze: „Mi se transmite cod galben, cod portocaliu, cod roşu. Pentru mine astea sunt nişte culori seci. Dacă mi se transmitea că vine o viitură…”