10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarii din Snagov şi Jilava au fost arestaţi pentru 29 de zile

Primarii din Snagov şi Jilava au fost arestaţi pentru 29 de zile

Primarul din Jilava, Adrian Mladin, cel din Snagov, Muşat Apostol, vicepreşedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman şi finul primarului din Jilava, Ovidiu Szasz au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, pentru corupţie, a decis Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti a admis astfel propunerea procurorilor DNA privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a primarului din Jilava, Adrian Mladin, a celui din Snagov, Muşat Apostol, a vicepreşedintelui CJ Ilfov, Gheorghe Roman şi a finului primarului din Jilava, Ovidiu Szasz.

Cei patru vor fi arestaţi pentru 29 de zile de la data încarcerării.

În ceea ce le priveşte pe Roxana Curpene şi Eugenia Cuţaru, ambele notar public, instanţa a respins propunerea de arestarea preventivă şi a luat faţăd e acestea măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 29 de zile începand din 22 decembrie.

Primarul din Snagov, Muşat Apostol, şi edilul din Jilava, Adrian Mladin, au fost reţinuţi miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anricorupţie, care îi acuză de luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu derularea unor afaceri cu terenuri. Cei doi edili ar fi luat mită pentru emiterea unor acte privind situaţia juridică a unor terenuri.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie i-au reţinut şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, pe finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz, şi pe notarii publici Eugenia Cuţaru şi Roxana Curpene. Totodată, în cauză mai este cercetat Ion Scaeţeanu, o persoană din anturajul primarului comunei Snagov.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada martie – noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Muşat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman şi Ion Scaeţeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunţătoare, au acţionat pentru întocmirea unui plan parcelar, avizarea acestuia şi emiterea documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunţătorul le achiziţionase anterior.

Terenurile, în suprafaţă totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, judeţul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar, astfel că nu puteau fi intabulate.

Potrivit procurorilor, interesul denunţătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate, pentru ca, după întocmirea planului parcelar şi eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi unite într-un singur lot în evidenţele funciare şi apoi vândute unei societăţi comerciale.

În acest sens, primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, i-a pretins denunţătorului 500.000 de euro, din care în 19 septembrie a primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, primarul Mladin s-a angajat să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar şi să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

În 28 iulie, Adrian Mladin l-a determinat pe finul său Ovidiu Szasz să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită, au precizat procurorii.

În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit şi primarul comunei Snagov, Apostol Muşat, care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, astfel, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. Muşat i-a pretins denunţătorului, direct şi prin intermediar, 1,1 milioane de euro.

Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, Apostol Muşat l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat, în 6 iulie, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită, respectiv 1,1 milioane de euro, iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunţătorului. În cele din urma însă, Scaeţeanu a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2,5 milioane de euro.

În perioada iulie-septembrie, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit şi ajutat pe Ion Scaeţeanu în toate demersurile acestuia în vederea obţinerii sumei de 2,5 milioane de euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

La rândul său, prin intermediul primarul Apostol Muşat, Gheorghe Roman, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Hudeţean Ilfov, a pretins suma de 100.000 de euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunţătorului şi a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Notarul public Cuţaru Eugenia l-a sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani cu titlu de mită primarilor comunelor Jilava şi Snagov.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

În cauză se efectuează acte de urmărite penală şi faţă de alte persoane.

În acest dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din Direcţia Generală Anticorupţie.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă