Conducerea Primariei municipiului Sibiu a anuntat ca va investi in acest an sume importante in implementarea unui sistem informatic compatibil cu cele folosite in administratia locala din marile orase europene. Procesul ar urma sa se incheie la sfarsitul anului, iar principalul beneficiu va fi acela al acumularii unei mari cantitati de informatie din toate domeniile de activitate ale municipalitatii, date ce vor putea fi accesate si valorificate mult mai rapid decat in prezent.
„In perspectiva anului 2007, cand municipiul Sibiu va deveni Capitala Culturala Europeana si datorita numarului tot mai mare de investitori care doresc sa vina in orasul nostru, municipalitatea a initiat modernizarea si extinderea sistemului informatic in vederea compatibilizarii acestuia cu cerintele Uniunii Europene in domeniu. Desi Primaria dispune de un sistem informatic dezvoltat, nivelul de integrare al aplicatiilor existente mai poate creste, iar in ceea ce priveste partea de sisteme geografice informatice (harti in format digital) sistemul informatic este intr-o faza incipienta. Pentru a profesionaliza sistemul informatic al Primariei, Serviciul Informatica a apelat inca din 2005 la o platforma de soft europeana complet integrata numita SAP”, a afirmat primarul orasului, Klaus Johannis.
SAP este cea mai mare companie producatoare de aplicatii la nivel mondial, platforma produsa de aceasta companie fiind folosita de marile corporatii si institutii din toata lumea. Platforma de soft contine module pentru fiecare domeniu necesar pentru buna gestionare a unei institutii, implemetarea sistemului in cazul Primariei constand in particularizarea unui modul la legislatia si caracteristicile administratiei locale. Pachetul care contine platforma SAP este stocat pe un numar de 40 de DVD-uri, iar o parte dintre ele vor deveni suport pentru dezvoltarea unui sistem geografic informatic ce va gestiona hartile digitale pe calculator, elemente esentiale in proiectele de infrastructura urbana.
In proiectele BERD, ISPA si PHARE, pe care municipalitatea le-a derulat in ultimii ani, s-a constatat importanta existentei unor astfel de harti digitale. Sistemul geografic informatic va gestiona un sistem de baze de date geospatiale, iar hartile digitale vor putea fi utilizate de angajatii Primariei, de institutiile care administreaza retelele de utilitati, dar si de cei care vor accesa pagina de internet a municipalitatii.
Proiectul presupune achizitionarea de servere destinate platformei SAP si bazelor de date geografice, achizitionarea de calculatoare care au capacitatea de a lucra bine cu imagini, achizitionarea de echipamente periferice si consumabile specifice. Informatia acumulata in cadrul sistemului va fi gestionata unitar, accesul la informatie fiind mult mai rapid si direct. Se vor putea obtine, astfel, rapoarte complexe cu date provenind din servicii ale Primariei care nu interrelationeaza in activitatea lor, in mod obisnuit, rapoarte ce vor putea fi accesate cu un simplu „click” de catre persoanele ce vor avea permisiune de acces in cadrul sistemului.