19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrimaria Petrosani a aprobat mitingul celor 5.000 de mineri

Primaria Petrosani a aprobat mitingul celor 5.000 de mineri

Reprezentantii Centralei Nationale Miniere (CNM), structura sindicala condusa de Marin Condescu, au obtinut autorizatie pentru desfasurarea mitingului de vineri, la Petrosani (judetul Hunedoara), la care vor participa circa 5.000 de persoane. Primarul municipiului, Carol Schreter, a declarat ca actiunea de protest se va desfasura intre orele 10.00 Ð 13.00, marsul minerilor urmand traseul Aeroport Ð Compania Nationala a Huilei Ð Piata Victoriei.
„Am aprobat mitingul. Era mai normal sa faca marsul la ei, in Gorj, insa, pentru ca avem incredere ca nu vor fi evenimente, suntem de acord cu faptul ca vor sa marsaluiasca la Petrosani”, a spus Schreter. Actiunea de protest a minerilor va fi strict monitorizata de jandarmi si politisti, care ii vor insoti pe ortaci pe intreg traseul.
Conform protocolului incheiat, vineri, la Motru, de Consiliul Director al CNM, la mitingul din data de 7 iulie sunt asteptati sa participe 5.000 de mineri. Astfel, din Valea Jiului la actiune vor lua parte 1.500 de ortaci, restul urmand sa vina de la Motru, Rovinari, Turceni si Mehedinti.
Pentru a participa la mitingul de la Petrosani, sindicatele din Oltenia au solicitat deja Ministerului Transporturilor o garnitura de tren speciala pentru deplasarea participantilor, care ar urma sa transporte circa 3.000 de persoane spre Valea Jiului, iar daca solicitarea nu le va fi aprobata, liderii minerilor sustin ca vor gasi alte modalitati sa vina la Petrosani.
Decizia de organizare a mitingului a fost luata de Consiliul Director al CNM in urma analizarii situatiei financiare si economice grave cu care se confrunta mineritul din Romania, fiind luate in calcul si problemele legate de ecologizarea exploatarilor inchise, rectificarea bugetelor companiilor din domeniu pentru acest an si pensionarea personalului muncitor din cariere si de la suprafata in varsta de 55 de ani. Sindicatele din CNM au avut luni o intrevedere cu ministrul Economiei, Codrut Seres, care s-a aratat receptiv la problemele ridicate de liderii de sindicat, insa Jurca a spus ca nu se renunta la organizarea actiunii de protest.
Pe de alta parte, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Zoltan Lacatas, a anuntat ca structura pe care o conduce se dezice de aceste actiuni si a adaugat ca „Marin Condescu ar trebui sa-si vada de treburile lui la Targu Jiu”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă