Reprezentanţii Primăriei Constanţa au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere în care solicită suspendarea executării contractului încheiat de municipalitate cu firma de salubrizare Polaris, deţinută de deputatul Eduard Martin. Contractul a fost încheiat pe vremea când Radu Mazăre era primar, conform Agerpres.
Cererea a fost depusă luni în cadrul procesului în care Radu Mazăre şi Eduard Martin au fost trimişi în judecată de DNA pentru fapte de corupţie şi în care Primăria Constanţa s-a constituit parte civilă.
Pe 18 decembrie 2015, Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat un proiect de hotărâre privind constituirea municipiului Constanţa ca parte civilă în dosarul lui Mazăre.
Tot atunci, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, le-a cerut consilierilor locali înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractul încheiat în 2008 de către municipalitate, pe o perioadă de 25 de ani, cu firma Polaris, pentru a stabili dacă este cazul rezilierii sau modificării contractului.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar pe 9 decembrie 2015, sub control judiciar, fiind acuzat de DNA de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese în formă continuată.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată deputatul Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, precum şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. În plus, compania Polaris M Holding SRL este acuzată complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era deputatul Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între SC Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding SRL şi o firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
Ca urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, din care TVA 36.811.616 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de firma Polaris.
Procurorii susţin că principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.