19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrimaria Braila incalca Legea patrimoniului

Primaria Braila incalca Legea patrimoniului

De cateva luni de zile, in plin centru al municipiului Braila troneaza, ridicat pe un postament, un autoturism care face evident reclama unei companii de comercializare si care este plasat impropriu in fata statuii care o reprezinta pe sublocotenenta Ecaterina Teodoroiu. Mai mult decat atat, autoturismul se situeaza si in imediata apropiere a colegiului Gheorghe Munteanu Murgoci, care este prins pe lista patrimoniului monumentelor istorice, iar Legea 422/2001 interzice plasarea reclamelor la o distanta de mai putin 100 de metri de un astfel de edificiu.
Directorul Directiei Culturii si Cultelor Braila, profesor Ana Harapescu ne-a declarat ca a inaintat inca din vara acestui an o sesizare catre reprezentantii Primariei Braila pentru a lua masuri, dar ca demersul a fost efectiv ignorat. Tot in aceasta vara de aceasta situatie s-a sesizat si prefectul judetului Nicolae Mitroi, care a atras atentia reprezentantilor Directiei Culturii si Cultelor Braila sa rezolve problema, iar masina sa dispara din peisaj. Mitroi a declarat public ca daca directorul Ana Harapescu nu va rezolva problema se va implica direct pentru o solutionare. Semnalate si in presa, aceste atentionari nu au sensibilizat reprezentantii Primariei Braila, care ignora, in continuare, cel putin doua legi care protejeaza patrimoniul orasului. Directorul Ana Harapescu ne-a declarat: „Am facut o adresa la Primaria Braila, prin care solicit ca masina sa fie ridicata, argumentand prevederile a doua legi. Una este Legea 422/2001, cea legata de monumentele istorice si care spune ca se interzice plasarea unor reclame la o distanta de mai putin de 100 de metri, existand o zona de protectie, langa un monument istoric, iar colegiul se afla in aceasta situatie. Cealalta este Legea 120/2006 care face precizari cu privire la statuile care sunt prinse pe lista monumentelor de for public si care, de asemenea, interzice plasarea unor reclame. In prezent am inaintat o adresa si la Prefectura Braila, prin care solicit sprijin pentru a solutiona problema; astept un raspuns”.

La Primarie nimeni nu stie nimic

Ana Harapescu ne-a mai spus ca atunci cand a solicitat reprezentantilor Primariei Braila lista de inventariere a monumentelor de for public a primit informatii pe jumatate. „Am primit o lista cu doar 10 monumente de for public, desi sunt cu mult mai multe. Nu este vina primarului ca nu stie cate astfel de monumente sunt, dar are functionari publici care se ocupa de inventarierea patrimoniul municipiului”, a subliniat Harapescu.
Cert este ca reclama respectiva troneaza in continuare in fata statuii care o reprezinta pe sublocotenetul Ecaterina Teodoroiu, iar reprezentantii autoritatilor locale nu se grabesc deloc sa rezolve problema.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă