Cea mai importantă lucrare edilitară efectuată în ultimii ani la Brăila, modernizarea Bulevardului Dorobanţi, a degenerat într-un puternic scandal după ce Comisia Europeană a retras 25% din finanţarea de 30 milioane euro alocată prin POR. Finanţarea a fost redusă după ce la controlul Autorităţii de Audit în legătură cu derularea proiectelor finanţate prin Axa II a Programului Operaţional Regional au fost descoperite mai multe nereguli, printre care o serie de criterii restrictive impuse participanţilor la licitaţiile pentru contractul de 30 milioane euro.
Printre altele, în caietul de sarcini erau prevederi care le impuneau ofertanţilor să facă dovada deţinerii unor staţii de betoane şi mixturi asfaltice la o distanţă de 80 km în jurul Brăilei. Era o prevedere care avantaja firmele din Brăila şi Galaţi, dar în primul rând Tancrad SRL Galaţi, firmă abonată la contractele pe bani publici încheiate cu preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu şi primarul Brăilei, Aurel Simionescu. Tancrad SRL Galaţi are la Brăila şi o „clonă”, Tancrad Construct SRL Brăila, care are sediul pe Calea Călăraşilor nr. 161, et. 3, adică în sediul firmei de construcţii a lui Bunea Stancu, Concivia SA. Sunt multe exemple de contracte de deszăpezire sau peticire a drumurilor judeţene, pe care Bunea Stancu le-a împărţit frăţeşte firmei sale de construcţii, Concivia SA, şi „chiriaşilor” de la Tancrad.
Prin măsura luată de Autoritatea de Audit, din valoarea estimată a modernizărilor Bulevardului Dorobanţi, de 124.334.887 lei, cu TVA, Primăria Brăila a pierdut 31.083.721 lei, adică 7.228.772 euro. Primarul Aurel Simionescu a contestat decizia Autorităţii de Audit la Curtea de Apel Bucureşti. În dosarul 10.475/2/2011, instanţa s-a pronunţat pe 10.04.2012, respingând acţiunea Primăriei Brăila ca neîntemeiată. Acum, odată trecute alegerile locale, primarul Brăilei încearcă să obţină clemenţa Ministerului Dezvoltării, pentru a se reveni asupra măsurii de reducere cu 25% a finanţării. Planul de rezervă este ca primăria să contracteze un împrumut de 10 milioane de euro, din care să acopere „gaura” de 7 milioane euro şi să finanţeze şi alte lucrări edilitare.
18 firme s-au bătut pentru cele 30 milioane euro
Desemnarea consorţiului de firme care să execute lucrările de 30 milioane euro a durat doi ani şi jumătate, din cauza contestaţiilor şi reluării licitaţiilor. La prima licitaţie, din toamna lui 2009, s-au prezentat 18 firme: Euro Construct, Pa&Co, Vega 93, Tehnologica Radion, Max Boegl, Tancrad, Swietelsky Baugesellschaft, Euro Construct Trading , Arcada Company, Leonhard Weiss GmbH & Co, Alpine Bau GmbH, Mari Vila Com, Delta ACM 93, Condurii Şulţ, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA, Apolodor Com Impex SRL, Dimar SRL. Cele 18 firme s-au organizat în 7 asocieri care au depus oferte. Câştigătorul primei licitaţii a fost asocierea formată din Mari Vila Com SRL Bucureşti, Delta ACM 93 SRL Bucureşti şi Condurii Şulţ SRL Ploieşti, care câştigase cu o ofertă de 78,13 milioane lei fără TVA. A fost înregistrată o avalanşă de contestaţii. Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a fost anularea procedurii de atribuire a contractului. Nemulţumiţi, patronii firmelor câştigătoare au deschis acţiune la Curtea de Apel Galaţi, cerând anularea deciziei CNSC. După câteva luni, Curtea de Apel a obligat Primăria Brăila să reia procedura.
A doua licitaţie, câştigată de cea mai scumpă ofertă
La a doua licitaţie au participat 11 firme, organizate în patru asocieri. A fost declarată câştigătoare asocierea formată din Tancrad SRL Galaţi, Euro Construct Trading, Max Boegl şi Swietelsky Baugesellschaft. Este o combinaţie de firme din clientela PSD cu firme din clientela PDL. Pe surse, cel mai bun punctaj fusese obţinut de asocierea a două firme gălăţene, Arcada Company SA şi Vega 93. Oferta Tancrad – Euro Construct – Max Boegl – Swietelsky a fost 99,99 milioane de lei fără TVA, iar oferta asocierii Vega 93 – Arcada Company a fost de 65,6 milioane lei fără TVA, în timp ce asocierea dintre Mari Vila Com şi Alpine Bau GmbH a avut cel mai mic preţ, de 62,2 milioane lei fără TVA. Preţul oferit de asocierea Delta ACM 93 – Confort – Martin Rose a fost de 75,9 milioane lei.
Tancrad şi asociaţii au câştigat la Curtea de Apel
Au urmat noi contestaţii şi pentru a doua oară CNSC a anulat procedura de atribuire, dar nu în întregime, ci doar partea de evaluare a ofertelor. CNSC a anulat raportul procedurii nr. 259.994/15.07.2010 şi a obligat Primăria Brăila să solicite clarificări ofertanţilor cu privire la îndeplinirea criteriilor şi să reevalueze ofertele. Reevaluarea Primăriei Brăila, a dat câştigătoare aceeaşi asociere din care făcea parte Tancrad. Au urmat contestaţiile în instanţă a celor şapte firme nemulţumite, dar Curtea de Apel Galaţi a respins toate contestaţiile şi a dispus continuarea procedurii de adjudecare a contractului. A fost încheiat contractul nr. 44.878/22.12.2010, în valoare de 99.992.906 lei fără TVA, între Primăria Brăila şi consorţiul format din Asociaţia JV Max Boegl – Tancrad – Swietelsky – Euro Construct, Max Boegl Romania apărând acum ca lider al asocierii.