19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPrima româncă cu "normă întreagă" în WNBA

Prima româncă cu „normă întreagă” în WNBA

Gabriela Mărginean va evolua la Minnesota Lynx, în liga profesionistă nord‑americană de baschet. Baschetbalista clujeană Gabriela Mărginean, 22 de ani, va evolua, începând din luna mai, la echipa americană Minnesota Lynx, una dintre cele 12 formaţii care evoluează în campionatul nord-american profesionist de baschet feminin, WNBA, competiţia fiind „sora” celebrului NBA. Ea este a doua jucătoare din România ajunsă în WNBA, după Florentina Paşcalău, dar cum aceasta a avut un contract de conjunctură, pe o perioadă extrem de scurtă (trei meciuri), putem spune că Mărginean este, de fapt, prima noastră baschetbalistă cu normă întreagă în cunoscuta competiţie americană. Salariul minim al unui debutant în WNBA este de 35.190 de dolari pe an.
Anunţul a fost făcut de fostul său club, Drexel Dragons, echipa colegiului Drexel, pentru care a jucat în ultimii patru ani. Gabriela Mărginean (23 de ani) a plecat în SUA, la Drexel Dragons (NCAA), de la Universitatea Cluj, reuşind în cei patru ani de colegiu să devină cea mai bună marcatoare a CAA (Colonial Athletic Association), cu 2519 de puncte, o medie de 20,5 puncte pe meci, potrivit WNBA. Baschetbalista originară din Cluj a primit şi titlul de „jucătoarea anului 2010″.

Joacă şi tenis

Clujencei i s-a oferit posibilitatea de a pleca în SUA în clasa a X-a, cu o bursă de studii la colegiul Drexel din Philadelphia. Tatăl, Ioan, nici nu a vrut să audă, dar mama, Iudit, a sprijinit-o şi, până la urmă, a plecat în marea aventură de peste Ocean. A studiat psihologia şi managementul sportiv, dar vrea să îşi continue cariera în baschet, unde ar putea deveni antrenoare. Gabriela nu este numai o jucătoare de baschet foarte bună, ci şi de tenis. Cum sezonul de baschet în SUA nu ţine foarte mult, atunci când se încheie campionatul ea începe participarea în competiţiile de la fileu. Interesant e faptul că prima dragoste a fost tenisul, de care s-a apucat la 7 ani, pentru ca baschetul să intre în viaţa ei mai târziu, la 13 ani.

Supărată pentru tratamentul 
de acasă

Mărginean a fost considerată, în 2007, jucătoarea cea mai promiţătoare din România, însă acest statut nu prea a ajutat-o, ea putând răspunde extrem de rar convocărilor la lot. „Baschetul românesc e un baschet bun, doar că lipseşte ceva. Lipseşte dorinţa de muncă, dorinţa de a câştiga meciuri cu orice preţ, dorinţa de a fi cel mai bun. Nu zic că nu există, zic doar că ar trebui să fie la un nivel mult mai ridicat. Mentalitatea jucătorilor ar trebui puţin schimbată. Dacă mentalitatea de aici ar putea fi transmisă cumva acasă, ar fi minunat”, spune Gabi Mărginean într-un interviu publicat de site-ul „halfcourt.info”. Ea se declară şocată de condiţiile pe care le-a găsit la lotul naţional. „Felul în care am fost tratate la lotul de sub 20 de ani a fost şocant pentru mine. Nu am avut nici un fel de aşteptări legate de condiţiile de la lot, dar am avut aşteptări în ceea ce priveşte felul în care noi, jucătoarele, suntem tratate de către antrenori şi federaţie. Nu vreau să intru în detalii, pentru că nu are nici un rost, şi nici nu vreau să deranjez pe nimeni, dar mi-aş dori ca loturile naţionale şi jucătorii care fac parte din ele să primească mai multă atenţie, în special la nivel de juniori, deoarece reprezintă viitorul baschetului românesc.”  

Sezonul în baschetul feminin american va începe 
pe 15 mai.

Minnesota LYNX
Joacă în WNBA din 1999, campionatul având acum 12 echipe.
În sezonul trecut a avut o medie a spectatorilor pe teren propriu de 7.500 de persoane.
Pe aceeaşi arenă de 20.500 de locuri mai evoluează şi echipa masculină Minnesota Timberwolves, din NBA.
Nu a câştigat niciodată titlul WNBA, competiţie în care cea mai titrată formaţie este Houston Comets, cu 4 trofee în cele 16 ediţii de până acum.
Conform regulamentelor WNBA, plafonul salarial maxim pentru 2010 este de cel mult 827.000 de dolari pentru o echipă.
Cel mai mare salariu în WNBA este de 101.000 dolari pe an.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă