3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrima modificare în programul de guvernare al lui Cioloș, după discuțiile cu...

Prima modificare în programul de guvernare al lui Cioloș, după discuțiile cu partidele

Propunerea din programul de guvernare al lui Dacian Cioloș privind comasarea  a alegerilor şi introducere a mandatului de cinci ani pentru toţi aleşii va fi scoasă din program, a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu grupul UDMR, premierul desemnat, potrivit Mediafax. 

Dacian Cioloș a arătat că această propunere era una dintre solicitările societăţii civile, însă nu are susţinere în Parlament.

”O să fie scosă. Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de aceste discuţii”, a declarat Cioloş, la insistenţele jurnaliştilor.

Citește și: Miniștrii lui Cioloș, audiați în comisiile de specialitate

De asemenea, solicitat să comenteze propunerea ca parlamentarii să aibă un mandat de cinci ani, la fel ca şeful statului, aşa cum prevede programul său de guvernare, premierul desemnat Dacian Cioloş s-a arătat confuz. 

 „Mandat de cinci ani? În ce sens? Nu. Gândiţi-vă că am făcut un program de guvernare în patru zile, ca premier desemnat, fără aibă miniştrii la dispoziţie cu care să se consulte”.

Premierul desemnat a explicat că a preluat foarte multe din iniţiativele şi din „ideile străzii” pe care a vrut să le testeze, „unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile”.

„Am preluat foarte multe din iniţiativele şi din ideile străzii, să spun aşa, ale societăţii civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din parte multor organizaţii ale societăţii civile, a celor care au ieşit în stradă să avansez, înaintez aceste propuneri Parlamentului. Şi am avut şi data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa pentru a putea discuta legat de mai multe iniţiative. Unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an de zile, dar a fost de datoria mea să pot să le testez”, a spus Cioloş.

Premierul desemnat a mai explicat că programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi şi acelea trebuie luate în considerare ca obiective.

„Programul de guvernare are o parte fixă care este cea constituită din acele 12 priorităţi pe care ni le asumăm direct, ca atare. Şi are o parte, în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniştrii se duc în comisiile de specialitate, eu am discuţii cu grupurile politice. Şi aşa cum v-am spus, în perioada următoare o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcţie şi de susţinerea pe care o putem constata”, a reafirmat Cioloş.

Citește și: Ce conține programul de guvernare al premierului desemnat Dacian Cioloș

Programul Guvernului Cioloş, trimis luni Parlamentului, cuprinde modificarea de urgenţă a legislaţiei electorale astfel încât primarii şi preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin,iar alegerile să fie comasate şi toţi aleşii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituţiei.

Printre priorităţile noului guvern, potrivit programului prezentat, figurează amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţa semnificativă a cetăţenilor români, obiectivul fiind acela că niciun proces electoral din România să nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

În acelaşi timp, programul prevede şi un proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. Acest proiect ar presupune însă revizuirea Constituţiei, care prevede clar că mandatul Parlamentului şi al aleşilor locali este de patru ani, în timp ce mandatul şefului statului este de cinci ani.

Cele mai citite

Protest major în București: George Simion estimează peste 50.000 de participanți și cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Protestul organizat de AUR va începe la ora 14:00 în Piața Universității, urmând ca la ora 15:00 manifestanții să pornească pe traseul Piața Victoriei...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...
Ultima oră
Pe aceeași temă