13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreviziune AIE. Ce se va întâmpla cu prețul petrolului în a doua...

Previziune AIE. Ce se va întâmpla cu prețul petrolului în a doua jumătate a anului

Agenția Internațională pentru Energie a estimat că preţul petrolului va începe să urce în a doua jumătate a anului, pe fondul încetinirii ritmului de creştere a producţiei în statele din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), informează Mediafax.

Agenţia a revizuit în scădere avansul producţiei de petrol din statele din afara OPEC, cu 350.000 de barili pe zi. Astfel, producţia în aceste state va avansa cu 950.000 de barili pe zi în acest an, aceasta fiind prima reducere a prognozei de creştere a producţiei din afara OPEC din iulie anul trecut, când agenţia a prezentat primele estimări legate de anul 2015.

În aceste condiţii, piaţa se va "reechilibra" în a doua jumătate a acestui an, ceea ce va conduce la urcarea preţurilor, relatează Bloomberg.

AIE, care acordă consultanţă pentru 29 de state în domeniul politicilor energetice, a precizat că efectele creşterii producţiei din SUA asupra pieţei sunt încă ""marginale".

Cotaţiile petrolului au coborât cu aproape 60% faţă de vârful atins în luna iunie a anului trecut, sub 50 de dolari pe baril, după ce OPEC a refuzat să reducă producţia, pentru a-şi apăra cota de piaţă în faţa Statelor Unite.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă