3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPreţul petrolului Brent, la un minim record din 2009 până acum

Preţul petrolului Brent, la un minim record din 2009 până acum

Cotaţiile barilului de petrol au ajuns la cel mai jos nivel din aprilie 2009 până în prezent, după ce anca Goldman Sachs a redus estimarea privind preţul petrolului Brent pentru acest trimestru de la 80 de dolari pe baril la 42 de dolari pe baril, relatează Mediafax, care citează Bloomberg.

De asemenea, analiştii de la Goldman Sachs au redus prognoza privind evoluţia preţului petrolului Brent pentru primele şase luni din acest an de la 85 de dolari pe baril la 43 de dolari pe baril. La nivelul întregului an, cotaţia medie a barilului Brent a fost estimată la 70 de dolari comparativ cu 90 de dolari anterior.

Goldman Sachs apreciază că petrolul trebuie să fie tranzacţionat aproape de 40 de dolari pe baril în prima jumătate a acestui an pentru a contrabalanda investiţiile în explorările pentru petrolul de şist, în contextul în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va reduce producţia pentru a menţine echilibrul pe piaţă.

În aceste condiţii, Goldman Sachs a redus estimările pentru preţul barilului de petrol West Texas Intermediate de la 70 de dolari la 41 de dolari în primele trei luni ale acestui an, de la 75 de dolari la 39 de dolari pentru primele şase luni şi de la 80 de dolari la 65 de dolari la nivelul anului 2015.

Statele Unite furnizează petrol în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimele trei decenii, datorită exploatărilor de petrol din Texas şi North Dakota.

În urma reducerii estimărilor de către Goldman Sachs, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut cu până la 2,9% pe bursa din Londra, la 48,68 de dolari pe baril, marcând cel mai jos nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, mai scrie Mediafax.

De asemenea, cotaţia petrolului WTI pentru februarie a coborât cu 2,5%, la 47,16 dolari barilul la New York.

Preţurile petrolului au scăzut cu aproape 50% anul trecut, după ce OPEC a refuzat să reducă producţia de petrol, pentru a evita riscul de pierde o parte din cota de piaţă în favoarea SUA. Qatar estimează că, în prezent, surplusul de petrol de pe piaţă se ridică la 2 milioane de barili pe zi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă