27.5 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPresedinti si capete incoronate la funeraliile regelui Fahd

Presedinti si capete incoronate la funeraliile regelui Fahd

Sauditii l-au condus ieri pe ultimul drum pe regele Fahd ben Abdel Aziz, decedat luni la varsta de 84 de ani intr-un spital din Riyad dupa ani de suferinta.
Ceremonia funerara a celui care a domnit timp de 23 de ani peste regatul saudit – primul producator si exportator mondial de titei – a fost una simpla si austera, in conformitatea cu legile stricte ale wahhabitilor islamici.
In asteptarea sosirii a numerosi lideri de stat si de guvern din intreaga lume, capitala saudita a devenit ieri dimineata scena unor drastice masuri de securitate, adoptate “de-a lungul drumurilor pe care vor merge convoaiele demnitarilor si la locul de desfasurare a funeraliilor”, a informat purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne saudit.
Trupul neinsufletit al regelui Fahd a fost transportat mai intai la moscheea imamului Turki ibn Abdallah, unde cel mai inalt cleric musulman din regat a rostit rugaciunea mortii, iar apoi cortegiul funerar s-a indreptat spre cimitirul El-Ud. Aici regele Fahd a fost inmormantat langa tatal sau, Abdel Aziz al Saud, fondatorul regatului, mormantul sau fiind unul cat se poate de simplu, cu lespedea ramasa neinscriptionata – pentru a nu se deosebi cu nimic de mormintele celorlalti defuncti. In conformitate cu legea wahhabita, care interzice idolatrizari de vreun fel si nu accepta decat cuvantul si vrerea lui Allah, Riyadul nu a decretat nici perioada de doliu, iar drapelele statului au ramas necoborate in berna.
La serviciul religios din moscheea imamului Turki au asistat intreaga familie regala saudita, precum si reprezentanti ai celor mai importante familii si triburi din tara. Numeroase state au tinut sa-i aduca un ultim omagiu suveranului decedat: SUA au fost reprezentate de o delegatie condusa de secretarul de stat Condoleezza Rice, din partea Marii Britanii a fost prezent printul mostenitor Charles, Franta a fost reprezentata prin presedintele Jacques Chirac, iar din partea tarilor arabe au sosit la funeralii sefi de stat si capete incoronate – liderii palestinian, egiptean, algerian, sirian, pakistanez, regele Iordaniei etc.
Tot ieri Riyadul a anuntat sporirea legaturilor de colaborare cu SUA in domeniul combaterii terorismului. Arabia Saudita nu va mai tolera un astfel de “cult demonic”, care nu face altceva decat sa “deturneze” religia islamica pentru a scuza cumva “masivele violente”, a declarat la Washington, in numele noului suveran saudit Abdallah, un inalt oficial al ambasadei saudite.

Cele mai citite

Olaf Scholz dezaprobă condițiile impuse de Putin pentru pace în Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat sâmbăta condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a negocia cu Ucraina, spunând că acestea echivalează cu...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...

“Ucigașul tăcut” din România. O persoană moare la fiecare 30 de minute

Fenomenul grav în România este reprezentat de mortalitatea cauzată de infarctul miocardic. O persoană moare la fiecare 30 de minute. Această problemă de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă