22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Ungariei va participa la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu...

Preşedintele Ungariei va participa la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc

Preşedintele Ungariei, Áder János, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, judeţul Harghita. La manifestarea religioasă la care sunt aşteptate peste 100.000 de persoane. Şeful statului ungar se află deja în România, în drum spre Miercurea Ciuc, informează Mediafax.

“Domnul președinte Áder János se află deja în România și acum ne îndreptăm către Miercurea Ciuc”, a spus consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

Citeşte şi: Ce riscă premierul Ungariei dacă va continua să susţină pedeapsa cu moartea

Președintele Ungariei, Áder János, împreună cu soţia sa, Anita Herczegh, a ajuns, vineri, la Târgu Mureș, cu avionul, fiind așteptat de consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pál.

În drum spre Miercurea Ciuc, Áder János va face o scurtă oprire la Căminul de copii “Sfânta Ana” din Gheorgheni, care aparţine Fundației “Sfântul Francisc” din Deva, unde, cel mai probabil, va face o donație.

Potrivit consulului general al Ungariei, șeful statului vecin își va petrece noaptea la Casa Fodor din Șumuleu Ciuc.

Familia prezidențială ungară se află în vizită privată în România, astfel că nu vor exista declaraţii politice, conform regulilor instituite de organizatorii pelerinajului, Ordinul Franciscanilor de la Șumuleu Ciuc, care evită invitarea unor oficialități, întrucât nu vor ca evenimentul religios să aibă alte conotaţii.

Singurul invitat în acest an este preotul prelat care oficiază slujba de Rusalii, în acest an arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György.

Numeroase grupuri de pelerini din județul Harghita se îndreaptă deja pe jos, potrivit obiceiului, către locul pelerinajului, iar alte zeci de mii de persoane li se vor alătura în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, între acestea numărându-se și peste 2.000 de pelerini veniți cu trenuri speciale din Ungaria.

Anul acesta, se sărbătoresc cinci sute de ani de când a fost ridicată statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Șumuleu. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, ajuns la cea de-a 448-a ediție, este considerat cel mai mare al lumii catolice din Europa Centrală şi de Est.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă