7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele suspendat al CJ Arad rămâne în arest la domiciliu

Președintele suspendat al CJ Arad rămâne în arest la domiciliu

Președintele suspendat al CJ Arad, trimis în judecată pentru trafic de influență, rămâne în arest la domiciliu, după ce Tribunalul Timiș a prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile, potrivit Mediafax

Decizia nu este definitivă. 

Potrivit surselor citate, procesul pe fond nu a început, iar instanța se va întruni în cameră preliminară în 21 septembrie pentru a dezbate diferite probleme ridicate de apărătorii lui Ioțcu, referitoare la legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării cercetării penale.

În august, preşedintele suspendat al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a fost trimis în judecată de DNA Timişoara pentru trafic de influenţă, după ce ar fi cerut 40.000 de euro de la administratorul unei firme pentru atribuirea preferenţială a unui contract, în dosar fiind judecat şi un director din CJ.

Liberalul Nicolae Ioţcu a fost reținut în 24 iulie, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv de Tribunalul Timiș. Ulterior, Prefectura Arad a emis un ordin de suspendare a acestuia din funcţie.

În 21 august, Ioţcu a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii date de Curtea de Apel Timișoara.

Alături de Ioțcu, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Adrian Nedelciu, director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din Consiliul Judeţean Arad, pentru trafic de influenţă, şi Alin Mircea Pătraşcu, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arăta că, în cursul anului 2012, Nicolae Ioţcu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la Alin Pătraşcu, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul CJ Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică privind “Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.

Conform sursei citate, în aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Adrian Nedelciu, în calitate de director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii în cadrul Consiliului Judeţean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către Pătraşcu a unor sume de bani pentru a determina funcţionari din subordine să atribuie preferenţial contractul respectiv.

Astfel, Ioţcu şi Nedelciu au solicitat şi au determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi au stabilit prin dispoziţie comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească drept câștigător al procedurii societatea menţionată, în asociere cu o altă firmă, potrivit DNA.

Ca urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat, în luna octombrie 2014, de către asocierea formată din cele două societăți.

În 22 iulie 2015, Nicolae Ioţcu a primit, printr-un intermediar, de la Alin Pătraşcu, suma de 35.000 de lei, iar Adrian Nedelciu a primit, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv.

În 24 iulie 2015, Ioţcu a primit de la Pătraşcu, prin intermediul aceluiaşi intermediar, suma de 10.000 de euro, urmând ca, în cursul lunii august, să îi fie remisă şi diferenţa de 20.000 de euro din suma totală pretinsă pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului.

Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, Ioţcu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumelor de bani găsite asupra celor trei inculpaţi, mai exact asupra sumei de 21.800 de euro, găsită la Ioţcu, suma de 10.000 de lei, găsită la Nedelciu, şi suma de 21.000 de euro, găsită la Pătraşcu.

Cele mai citite

Robert Negoiță, gata să îl înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei: „Eu nu mai refuz”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL în cazul în care medicul...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă