Preşedintele Donald Trump a discutat despre demiterea directorului FBI, James Comey, în cadrul întrevederii cu oficiali ruşi doar pentru a explica eşecul cooperării cu Moscova, a declarat duminică H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, informează duminică Reuters citată de Mediafax.
Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe Serghei Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA.
"Nu-mi amintesc exact ce a spus preşedintele, iar notele care au fost prezentate nu cred că reprezintă o stenogramă directă. Este greu să vezi contextul complet al conversaţiei doar prezentând un paragraf. Dar esenţa acelei conversaţii a fost că preşedintele se simte ca şi cum ar fi împiedicat în tentativa sa de a lucra cu Rusia pentru a găsi domenii de cooperare, întrucât acest lucru a fost evidenţiat atât de mult la ştiri", a spus H.R. McMaster, într-un interviu pentru televiziunea ABC.
Potrivit unor surse New York Times, Donald Trump le-ar fi transmis oficialilor ruşi că demiterea directorului FBI, James Comey, a atenuat "presiunea imensă" asupra sa cauzată de investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială. Ulterior, Serghei Lavrov a negat că subiectul Comey a fost discutat.
H.R. McMaster este de părere că politizarea de către James Comey a anchetei asupra posibilei implicări a Rusiei în campania electorală prezidenţială din SUA a afectat capacitatea de negociere cu Moscova.
Oficialul american a mai spus că scopul principal al conversaţiei preşedintelui SUA cu ministrul rus de Externe şi cu ambasadorul Rusiei la Washington a fost de a afla poziţia Rusiei privind zone de conflict precum Siria şi Ucraina.
"Discuţia preşedintelui cu oficialii ruşi a acoperit o gamă largă de subiecte, majoritatea având de-a face cu zone în care comportamentul Rusiei a fost inacceptabil şi reprezintă un risc tot mai mare pentru securitatea internaţională, prin susţinerea celor care contribuie la crearea unei crize umanitare în Siria şi în întreaga regiune, şi anume regimul Assad. Apoi au fost căutate şi zone de cooperare pentru rezolvarea conflictelor din Ucraina, Siria, în susţinerea campaniilor noastre de combatere a terorismului", a spus McMaster.
Totodată, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe a respins informaţiile potrivit cărora Donald Trump a dezvăluit informaţii clasificate oficialilor ruşi, despre o operaţiune planificată împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.
"În contextul unei preocupări cu privire la divulgarea informaţiilor, ar fi fost scoase la iveală nu doar date despre întâlnire, dar au fost indicate sursele şi metodele către un ziar. Acest scenariu nu are niciun sens", a spus McMaster.
Potrivit unor foşti şi actuali oficiali americani, Donald Trump ar fi discutat detalii despre o ameninţare de tip terorist reprezentată de reţeaua Stat Islamic (IS) asociată transportării laptopurilor la bordul avioanelor de pasageri. În acest mod, Trump ar fi dezvăluit informaţii clasificate şi ar fi periclitat o sursă esenţială de informaţii privind organizaţia fundamentalistă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak.